Om Kreta och Ierapetra

kreta crete

Kreta, 260 km lång och 60 km bred, är Greklands största ö och Medelhavets femte största ö. Fyra bergskedjor formar ön från väst till öst. Bördiga platåer är vanliga med klimat som passar odling av oliver, apelsiner mm. Ön är uppdelad i fyra administrativa regioner.
De första människorna kom till Kreta 6000 f Kr, några andra hållpunkter:

  • 1900 f Kr bygger minoerna sina första palats
  • 1450 f Kr försvinner den minoiska kulturen och mykenarna tar kontroll över ön
  • 1100 f Kr erövrar dorerna Kreta och därefter kommer romarna, arabiska pirater, bysantinska riket och venetianarna
  • 1645 erövras ön av det osmanska riket
  • 1898 blir Kreta självständigt och 1913 ingår ön i Grekland
  • 1941-1945 ockuperas Kreta av tyskarna, men under hela ockupationen pågår kretensiska motståndsaktioner som straffas hårt

 

Sydöstra Kreta

Huvuddelen av öns turistnäring finns längs den norra kusten vilket gör att södra kusten har ett lugnare tempo och ofta en genuinare prägel.

Mellan Lasithibergen och Thriptibergen är Kreta som smalast och längst ner ligger Ierapetra, även kallad ”Liberiska havets brud”, som är den enda staden på sydkusten. Det är en bra utgångspunkt för att besöka och uppleva vackra, pittoreska byar både vid kusten och uppe i bergen. Andra utflyktsmål är till exempel minoiska bosättningar och palats, platåer, kloster, Aghios Nikolaos och Sitia, raviner, ön Chrissi, små och stora stränder.

Och överallt möts du av den välkända kretensiska gästvänligheten!

Ierapetra

Ierapetra är den fjärde största staden på Kreta och Europas sydligaste stad. Området har ett mycket speciellt klimat. Temperaturen går sällan under 12 grader, området har flest soltimmar och minst nederbörd i Grekland. Det ger gynnsamma förutsättningar för växthusodling av frukt och grönsaker året om.

I Ierapetra finns en arkeologisk samling i muséet som tidigare var en ottomansk skola. Fiskehamnen och det medeltida fortet ligger bredvid varandra i anslutning till den gamla delen av staden. I de vindlande gränderna ligger Napoleons hus där han övernattade en natt 1798 och moskén, som idag används för utställningar och konserter, med minaret och fontän.

Varje lördag är det gatumarknad då säljs lokalproducerat som frukt, grönsaker, ost, honung, frukt, korv, fisk. På marknaden säljs också tyger, blommor, kläder och andra varor.

I centrum finns gott om butiker för den shoppingsugne. Kanske en stunds paus på café med kaffe och söt, traditionell kaka och folklivet som underhållning? Kafenion är de mer traditionella caféerna där det förutom kaffe ofta serveras raki och mezedes (smårätter). Besök också gärna en rakadimia, mezedopolio, ouzeri för ett glas med tilltugg!

Det finns gott om hotell och lägenheter till bra priser och med familjär stämning. På den långa strandpromenaden, från hotell Petra Mare till fiskehamnen, finns ett stort urval av tavernor, caféer, barer, turistshopar.

Längs kusten och i Ierapetra finns flera sandstränder som varje år får utmärkelsen ”Blå Flagg”. Det finns stränder för allas tycke och smak: från Long Beach i Koutsounari som är 5 km lång (Kretas längsta strand) till små badvikar. I Ierapetra finns också möjlighet till olika vattenaktiviteter som t ex dykning, vattenskidor, trampbåtar, vindsurfing. Under turistsäsongen går båtar till ön Chrissi.