Vandra – vad ska det vara bra för?

Det kan man fråga sig! Och det är en farlig sysselsättning för har man en gång börjat vandra kan man inte sluta. Jag har med mig från barnsben att vistas i naturen och det har följt mig genom livet även om aktiviteterna och intensiteten skiftat. För några år sedan började jag vandra på Kreta och fortsatte i Skåne.

Som så många andra aktiviteter snurrar olika termer och definitioner så vi börjar med att reda ut några begrepp.

Vad är vad?

Vandra är, enligt Wikipedia, en form av friluftsliv som innebär att en person i rekreationssyfte förflyttar sig till fots genom naturen.

Hiking: endags- eller flerdagstur i naturen på märkta leder. Termen kommer från Canada och USA där walking är en kort tur, vanligen i bebyggda områden. I Storbritanien används walking oavsett längd och miljö.

Trekking: flerdagstur i omärkt terräng, vanligen i krävande miljöer men behöver inte innehålla bergsklättring.

Nordic walking: i Sverige mer känt som stavgång. En vandringsteknik som dessutom har som syfte att allsidigt träna kroppen.

Utrustning: vanligen vandrar man med ryggsäck och vid övernattning bärs också ofta mat och utrustning för övernattning. ”Lättpackning” är ett begrepp som kommit mer och mer. Det innebär att dra ner på packningen och/eller använda lättare material. Syftet är att koncentrera sig på att bara ta med det nödvändigaste för att nå sitt mål som kan vara att t ex njuta mer, slita mindre, äta gott. ”Ultralätt” handlar mer om att minska packningen till ett absolut minimum. Man kan säga att lättpackning är ett medel medan ultralätt är ett mål. I båda fallen är det givetvis viktigt att inte pruta på säkerhet.

För mig är vandra att vistas i naturen genom att gå en längre sträcka till skillnad från att gå en promenad. Jag räknar sällan kilometer utan i stället tid. En vandring på cirka 4 tim kallar jag en kort vandring, men den kan ändå ha varit krävande. Det beror på landskapet, dagsformen, väder osv. Min packning är lätt och okomplicerad.

Jaha, men varför vandra?

Vandrare har olika motiv för att vandra. För min del handlar det om att få vistas i naturen, njuta av dess skiftningar, årstiderna. Genom att öppna upp för alla intryck i naturen och fokusera på här och nu får tankar fara runt fritt. Det ger en mental vila som kan vara väldigt kreativ. Många bra lösningar och beslut har ”kommit till mig” under vandringar. Hjärnan mår bra av att få vila och samtidigt kunna arbeta ostört i bakgrunden. Någon har kallat vandring ”en sorts meditation”.

Motion ser jag som en bonus, något som jag får på köpet. Ett av mina stora intressen är fotografering som är perfekt att kombinera med vandring. Kameralinsen ger ett tredje öga som ger andra dimensioner och upptäckter.

Jag tror att vi mår bra, både fysiskt och psykiskt, av att då och då ta ledigt från vardagen. Naturen är en bra miljö eftersom den är rik på saker att upptäcka och uppleva samtidigt som den ger lugn och ro. I anslutning till en vandring infinner sig en skön känsla av trötthet, sedan kommer energi och kraft rusande. Det känns verkligen som om man ”laddat batterierna”.

Icke oväsentlig vinst: flera timmar utomhus! Vi tillbringar mycket tid i olika inomhusmiljöer och inga ventilationssystem i världen kan ersätta frisk luft och naturligt ljus.

Men det är väl dyr utrustning?

Nej, att vandra behöver inte vara dyrt. Ett absolut måste är att par ingångna skor, men du behöver inte rusa iväg och köpa vandringsskor eller kängor. Jag började med ett par sköna gympaskor, jeans, vanliga t-shirts, tygryggsäck och regnjacka. Efter cirka ett halvår visste jag att detta vill jag fortsätta med och köpte mina första vandringsskor som några månader senare följdes av ett par billiga vandringsbyxor. Utrusta dig efter hand som du vet vad du har behov av.

Den viktigaste utrustningen (förutom bra skor, alltså) har du redan gratis: ditt förstånd. Olyckor kan hända, en liten stukning kan ställa till det ordentligt. Mobiltelefon (jag har alltid 2 st), kartor, ”första hjälpen” och dryck är självklart. Men glöm inte förberedelser! Väderprognos, inte överskatta din förmåga, avsätta gott om tid. Besluta var dina gränser går och håll det även om det t ex kan betyda att du får gå tillbaka om ett hinder dyker upp.

Vandra ensam eller tillsammans?

Vandra passar utmärkt att göra ensam, tillsammans med någon eller i grupp. Jag brukar säga att alla alternativen är lika bra men olika. Det kan vara lättare att koppla av i ensamhet och ge större utbyte att dela något vackert med någon. Det viktigaste när man vandrar ensam är att ha säkerhetshatten på och inte ta onödiga risker. Och det viktigaste när man vandrar tillsammans är att ge varandra utrymme.

Vandra – vad ska det vara bra för?

Tillbaka till den första frågan som jag hoppas att du fått svar på. Vill du ha fler tips så hör av dig. Och du som redan är igång och vandrar får gärna dela med dig tips och råd. Skriv i kommentarer nedan!

Vad sägs om ett vackert landskap med fantastiska vyer? Välkommen att vandra med mig på Kreta!

16455423356_a9ab84709a_o

Några länkar:
Foto från vandringar klicka här
Beskrivningar av en del av mina vandringar klicka här

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *