Valfrihet – finns den?

greek_election

På söndag är det val här i Grekland, det tredje valet i år. Det är inte utan att det börjar sprida sig en viss valtrötthet.

Och eftersom det är så aktuellt ligger det nära till hands att fundera över val och valfrihet. Så det gjorde jag en stund och fann att visst är det vanligt förekommande och ibland svårt, men inte alls omöjligt.

Det finns val och val

En del val som vi ställs inför är relativt enkla. Jag tänker på de val som till största delen grundar sig på enkla fakta och som inte direkt är livsavgörande. Köpa bil eller inte kan vara enkelt att välja, men om svaret är ”köpa bil” ställs vi inför en rad överväganden och val. Fortfarande är det inte direkt livsavgörande. Vi gör val varje dag, de flesta små och utan att vi funderar så mycket över dom.

Däremot kan det kännas svårare att välja mellan olika inriktningar i livet, t ex ska jag sluta jobba och börja studera? Ska vi flytta till en annan plats eller stanna kvar? Fortfarande finns viss fakta att förhålla sig till. Om jag börjar studera kan jag få ett bättre jobb, om vi flyttar sjunker våra omkostnader.

Riktigt svårt blir de val som till stor del handlar om tankar och känslor. Vilket alternativ gör mig lyckligast, mest tillfreds med livet? Det är ofta de val som tar både tid och kraft. Ibland måste de börja med att tydliggöra vad vi vill uppnå och vad olika ord egentligen betyder för oss. Många frågor behöver ställas, mycket som behöver redas ut. Jag tror att det är viktigt att ge sig själv så mycket tid som man behöver.

val_discoveringinnerparadise_wordpress_com

Och ibland finns ingen utväg utan vi måste välja och det är kanske det allra svåraste valsituationen. Vi kommer inte undan, att fortsätta som förut, dvs rakt fram, är inte möjligt. Så där står vi vid vägskälet och kliar oss i nacken.

 

 

”Man har alltid ett val!”

Har man? Ja, det finns dom som påstår det. Jag håller inte med om det. Omständigheter, andra människor i vår tillvaro, omgivningen, ekonomi, politiska beslut, värderingar – det är så mycket som spelar in. En del av att välja kan vara att först reda ut vad som är ramarna och vad man själv kan påverka. Det svåra här är att ramarna så lätt blir ursäkterna och det man kan påverka blir mindre än vad det egentligen är.

Att påstå att man alltid har ett val blir lite av att lägga allt ansvar på individen och det blir väldigt orealistiskt och tungt att bära. En mer realistisk syn är att inse att ingen har 100 % kontroll över sitt liv och tur är väl det. Det skulle väl förutsätta att vi levde i varsin bubbla.

DSC00248

Det går också att bemöta påståendet med att ”ja, ett som är rätt och ett som är fel”. Kruxet är att veta vilket som är vilket och i en del fall vet vi inte det förrän efteråt. ”Jag skulle ha gjort så istället” säger du och gruvar dig. Men du gjorde det bästa valet där och då med den kunskap och förutsättningar som du hade! Släpp det, lär dig läxan, ta med dig till nästa gång och sedan lev med det val du gjorde och göra det bästa av det. För inget är ristat i sten, det finns ofta mindre val efter det stora valet. Det tar liksom aldrig slut, det förändras ständigt. Tappa inte sugen eller lusten, fortsätt att gå!

Att vilja och att välja

Visst är det lite knepigt att de valalternativ vi står inför inte alltid är vad vi skulle vilja välja. Då blir det svårt och det känns inte alls bra. Ibland kanske vi kan justera alternativen, ibland måste vi bara acceptera dom. Ibland vet vi inte riktigt vad vi vill eller är så påverkade av andra att vi inte kan skilja ut vad som är vad.

val_bluegarden_se

Uttrycket att ”ta ett steg tillbaka” är kanske omodernt i vårt tidevarv av framåt och utveckling, men varför inte? Ge dig tid att reda ut vad du vill och varför, vad som är möjligt och vad du kan göra åt det, försöka se fler eller andra alternativ. Kanske du inte kan välja exakt det du skulle vilja välja, men du kan komma närmare!

Många möjligheter – kanske för många?

Jämfört med förr i tiden så har vi så många fler möjligheter idag, sägs det. Det kanske stämmer, kanske det bara är andra möjligheter än vad som fanns då. Odiskutabelt är att världen blivit mindre, att mängder av information, erbjudande osv strömmar över oss via olika kanaler. Det kan bli svårare att välja om alternativen är för många eller om vi inte kan få överblick.

val_dramyjohnson_com

Och vi ska och vill ju göra så mycket! Tiden är, kanske tyvärr, begränsad och räcker inte till allt. Om vi vill uppleva så mycket som möjligt måste vi kanske välja bort en del saker. Det kanske också skulle sänka vår stressnivå och bara av det skulle vi må bättre!

Tänk om det t o m är så att vi i flödet påverkas att göra val som varken gör oss friskare, lyckligare eller rikare! Hur påverkansbara är vi? Måste vi ta ställning i alla frågor? Något att fundera på!

Finns det genvägar eller hjälp att få?

”Varje framgångsrik förändring handlar om att välja rätt väg”. Jag läste detta på nätet igår och hoppade till. Så enkelt det låter! Sanningen är att vi inte vet förrän efteråt vad som var ”rätt väg”. Det skulle vara mycket enklare att välja om facit låg i vår hand, men vi vet ju att det får vi inte förrän efteråt.

Så fladdrade det förbi en rubrik om ”5 knep att välja rätt” och i detta fall var det affärsidé. Rätt affärsidé är ganska avgörande, eller hur? Om det behövs 5 knep för att pricka rätt?

Antagligen är det valsituationens komplexitet som gör att vi söker enkla lösningar. Jag tror att det är viktigt att lägga tid och möda på att göra ett så bra val som möjligt som är förankrat i en själv. Däremot kan du ta hjälp på vägen med att reda ut olika alternativ, funderingar, möjligheter. Ingen kan välja åt dig, det måste du göra själv. Det är trots allt du som ska gå vidare och leva med valresultatet och dess konsekvenser.

DSC_6523

Till sist – finns valfrihet?

Det finns dom som säger att om de fick leva om sitt liv så skulle de inte göra något annorlunda. För många är det ett tecken på att man inte ångrar något. Jag är en väldigt nyfiken typ som tycker en repris låter tråkigt. Nej, jag vet precis vilket val i livet som jag skulle försöka göra annorlunda bara för att få se hur det hade blivit då. Var hade jag varit idag? Vem hade jag varit?

Tills det är möjligt att få en ”andra tagning” får vi njuta av det vi har. Ta det där med valfrihet med en nypa salt och göra de bästa val vi kan med de resurser vi har. Acceptera att vi inte styr och har kontroll över allting, leva med det och finna någon slags ro för att leva vidare.

Har du några val framför dig eller förändringar på gång? Skriv gärna i kommentarsfältet! Och om du vill låt oss titta på det tillsammans i ett samtal.

Ha det gott!

 

Bild 1 från openeurope.org.uk
Bild 2 från discoveringinnerparadise.wordpress.com
Bild 3 foto: Ia Löfquist
Bild 4 från bluegarden.se
Bild 5 från dramyjohnson.com
Bild 6 foto: Manos Dermitzakis

 

En reaktion på “Valfrihet – finns den?

  1. Pingback: Val i Grekland, avsnitt 1 | ia mitt i livet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *