Tre viktiga bitar för ett gott liv: tid, tystnad och ensamtid.

Jag har tidigare skrivit om att reflektera, inventera och känna efter vilka förändringar och justeringar du kan behöva göra i din tillvaro. Det kan vara smått eller stort och förra blogginlägget handlade om att planera det du kommit fram till. Planering behövs för att komma vidare.

Det är lätt hänt att planera in så mycket som möjligt, vilja göra allt och glömma prioritera. Helhetsbilden av livet kan gå förlorad så vila och återhämtning faller bort. Att vara social och upptagen premieras ofta, men hur ska du orka? Och var blir du och ditt liv av? Här några ord och funderingar kring några saker som vi ofta glömmer: tid, tystnad och ensamtid.

Tid

xn--ngonsta-exa_seTror du att det går att vinna tid, spara tid? Om det fungerar vill jag gärna veta var du hämtar ut ditt plussaldo. Tiden är konstant, det är samma mängd som kommer regelbundet. Du kan alltså inte ha ont om tid, ingen snuvar dig på tid. Tiden kan inte påverkas att gå fortare eller långsammare. Om tiden ”inte räcker till” är det dina prioriteringar, förväntningar, planering det är fel på. Du måste alltså ta tag i dig själv och organisera om, tänka nytt. Ta emot den tid du får som en dyrbar gåva. Var rädd om den och använd den väl.

Det pratas mycket om att leva i ”nuet”, det har nästan blivit ett mantra eller en magisk formel. Men när är ”nu” egentligen? Det som precis passerade till ”nyss”? I vår jakt på ”nuet” lever vi mer i framtiden. Allt ska ske nu genast. Vi köper saker innan vi har råd, vi sparar inte för vem vet hur länge vi lever. Det blir nästan ett liv med andan i halsen där vi jagar en framtid som vi inte ens vet hur den kommer att se ut.
Fundera över att vara närvarande i det härvarande, det räcker gott. Det som är blir har varit och kommer inte tillbaka. Och titta bakåt då och då – var du kommer ifrån, vad du har varit med om och lärt dig, varför du är där du är i livet. Det som är gjort kan inte göras ogjort, men det ger sammanhang, förklarar orsak och verkan, ger erfarenheter och kunskap. Och ge dig själv gåvan att ha önskningar, att få längta, att kämpa för något du hett eftertraktar. Kom ihåg att vägen till målet är halva resan.

På ett sätt är vår livsstress lite komisk och märklig. Vi lever längre och friskare, tryggare liv än någonsin. Alltså borde vi inte ha så bråttom att allt ska vara nu. I ett helhetsperspektiv – hur ska vi fylla alla år, fördela det vi vill och önskar, hur ser ditt livsprojekt ut?

Tystnad

Tillvaron idag är full av intryck från en venndahl_semängd olika källor. Inte minst den digitala världen tränger sig på allt mer, där måste vi fundera över hur ofta vi använder avstängningsknappen. Likadant är det med ljud. I en undersökning av hur olika ljud och tystnad påverkade möss’ hjärnor fann man att helt tyst i två timmar per dag resulterade i nya hjärnceller i det område i hjärnan som hanterar minnen, känslor och inlärning. Vi vet också att hjärnan arbetar när vi sover, det är då den hanterar intryck och information. Om vi inte hittar en balans mellan det yttre och det inre reagerar kroppen på ett eller annat sätt med att skicka varningssignaler. Det kan vara i form av höjda nivåer av stresshormoner, hjärtsjukdomar, sömnstörningar, höjt blodtryck. Ljud försämrar vår kognitiva förmåga som t ex läsa, memorera och lösa problem.

Ofta premieras den som kan göra flera saker samtidigt, det ses som effektivt. Det som egentligen är intressant är utförandet, kvalitén på resultatet och hur individen mår. För att motverka trötthet och stress så att vi mår bra måste vi alltså bjuda hjärnan, dvs oss själva, på tystnad. Vi kan också få rikare och djupare upplevelser genom att inte göra så mycket som möjligt samtidigt. Hos mig är musik nästan aldrig påslagen som någon sorts bakgrundsljudsmatta. När jag lyssnar på musik så lyssnar jag. Eller möjligen städar…

Ensamtid

Märk väl – det står ensamtid och inte egentid! Detta handlar om att ta paus från omgivningen, stanna upp och lyssna inåt. Organisera tankar, landa i sig själv, hämta kraft, ladda batterier. Ta ett djupt andetag, ha tid att reflektera.

DSC04343 (Konfliktkopia för Ia Löfquist 2015-07-21)

Du skapar en egen zon där du är den som bestämmer takt och följer din egen rytm. Du gör vad du själv vill utan att kompromissa med andra. Den enda du behöver ta hänsyn till är dig själv. I din fria zon blir det lättare att nå fram till dig själv och att hitta vem du är. Det är du som styr och du lär känna dig själv, det stärker självtilliten. Du kan tydligt se dina styrkor och fattar bättre beslut eftersom de passar dig, är förankrade i dig och den du är.

Den ensamma fria zonen inbjuder till reflektion över olika händelser, faser, situationer och din egen roll. Du ökar din självmedvetenhet vilken i sin tur höjer din emotionella intelligens (EQ). Du blir alltså bättre på att förstå känslor, relationer, samspel osv mellan människor. Genom att gå till din ensamma fria zon blir det också tydligt hur mycket människor i omgivningen betyder, du kommer att uppskatta dem mycket mer.

blommaEnsamtid behöver inte vara tyst utan kan handla om att göra något annat, t ex en motsats till det arbete du har. Vid datorn eller bilkörning använder hjärnan riktad koncentration. Då kan ensamtiden inbjuda till att använda spontan uppmärksamhet som handlar om sinnen och skapande kreativitet, t ex trädgårdsarbete. Helt enkelt att hitta en motsats, låta hjärnan få använda olika delar, att sträva efter balans.

Jo, det låter väl bra, men det är så himla tråkig att vara ensam, säger du kanske. Vad du egentligen säger är att du tycker att du är tråkig. Fundera över varför! Kan du övervinna det, hitta dig själv, tycka om dig och njuta av ditt sällskap så har din självkänsla fått sig en rejäl kick.

”Ju fler kockar desto sämre soppa” känner du igen. Trots det hyllas möten och brainstorming som nästan de enda sätten att kläcka idéer och ta sig framåt. Det gamla talesättet har en stor del av sanning i sig. När flera tillsammans ska vara kreativa och ta fram olika förslag och idéer uppstår kognitiv fixering. Det betyder att vi fastnar i någon eller några idéer och egentligen kommer vi inte så mycket längre. Det blir improduktivt. Om det blandades med att var och en gick in på sin kammare för att tänka förutsättningslöst, brett och fritt kan det vid återsamling ha fötts massor med nya idéer. Det ena behöver inte utesluta det andra.

”Det goda livet” – nästa steg!

Psykologen Kristofer Konarski funderade mycket över vad hälsa egentligen är och hur det ser ut. Han landade i medeltidens tankegångar som menade att tre delar behövs för ”det goda livet”:

  • Vita activa, dvs ett aktivt liv, arbete osv.
  • Sömn
  • Vita contemplativa, dvs ett liv i begrundan för kontakt med sig själv, omgivningen, naturen, högre makter.

Undersökningar av välmående hundraåringar i Sverige och USA visade att de i sina liv haft väl avvägda proportioner mellan aktivitet, sömn och återhämtning (i form av fritid, egentid, ensamhet eller vad man vill kalla det).

Man kan tryggt säga att vi förlorat balansen mellan de tre delarna, det är hög tid att rätta till det. Det är ingen omöjlighet, det hänger på lite fantasi, kreativitet, omvärdering av vissa ”måsten”. Kan vara all idé att också titta bakåt och återuppliva gamla bra saker. Kanske rent av är dags att ta tillbaka söndagen som en vilodag!?

Tiden är konstant, försök inte pressa in mer än vad som ryms i vita activa. Det som inte får plats nu får sättas på vänt. Tystnad och ensamtid är viktiga beståndsdelar och verktyg i vita contemplativa. Hur har du det med de tre delarna? Ta fram din planering, fundera och justera!

youtube_com

 

Var rädd om dig!

 

 

 

Bilder:
1. xn--ngonsta-exa.se
2. venndahl.se
3. foto Hans Hanson
4. eget foto
5. youtube.com

Intresserad av nyhetsbrev?
Registrera dig på hemsidan,
du får dessutom erbjudande och rabatter! 

7 reaktion på “Tre viktiga bitar för ett gott liv: tid, tystnad och ensamtid.

  1. Givetvis, men det finns alltid ett visst motstånd, i alla fall hos mig; storasyster, allmän gråtaxel och klagomur. Det är sämre med självhjälpen och egen kontemplation. Men jag är på väg! :)

  2. Även en storasyter, gråtaxel och klagomur måste hämta kraft. Ett litet steg i taget för att skapa egna zoner och ensamtid. En bekant till mig skrev in i sin kalender ”Möte med xx” (dvs sitt eget namn) för att styra upp och inte glömma. Kan vara en bra rutin i början eller när allt snurrar lite för fort så man glömmer bort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *