Tankar om rytm, natur, rörelse och en stark bok.

Årstidsläge på Kreta

Så har sommaren börjat tacka för sig här på Kreta. Högsommarens hetta har vi lämnat bakom oss så vi kan börja leva igen. För min del betyder det att den långa, härliga vandringssäsongen börjar! Från början av september till mitten av juni är njutningen på topp!

dsc02131

Uppe i bergen i september på sydöstra Kreta.

I förra veckan fick vi vårt första regn på 4 månader – då blir man salig! Naturen sköljdes ren, växterna började väckas till liv igen. Nu har vi en vacker tid framför oss, som vackrast tycker jag att det är i november. Dagen efter regnet vandrare jag tillsammans med vandringskund från Tyskland. Vi startade ganska tidigt i en bergsby. Först stod vi bara stilla och drog in alla dofter från blommor, kryddväxter och örter. Så gott att inte bara dra in damm i näsan. Alla möjliga insekter och flygfän for runt i luften. Livet återvänder. Eller rättare sagt vaknar efter torkvila.

Naturrytm ger naturlig rytm

Det är mycket i vår tillvaro som ger rytm åt våra liv. Ibland är vi medvetna om det, ibland inte. Det vi kan styra, som t ex rutiner, kan vi påverka och förändra så att de passar oss bättre. Vi mår inte bra av ”grus i maskineriet”. Alltför sällan tar vi tag i de där mindre delarna som har så stor betydelse för vårt välbefinnande. Konstigt att det är så, att vi inte reagerar och korrigerar.

cykel

Cykel i naturen eller naturens cykel? (nordöstra Skåne)

Andra saker får vi anpassa oss till och leva med. En av dem är årstider och deras växlingar. Jag skulle ha väldigt svårt för att bo någonstans där det inte finns fyra årstider. De har sin oändligt pågående cykel som ger både rytm och trygghet. Rytm som gör att vi mår bra till kropp och själ, ingår i en större helhet, känner oss delaktiga. Trygghet därför att de återkommer, de är beständiga och orubbliga. Katastrofer kan inträffa i världen eller våra liv förändras radikalt. Hur omvälvande det än är vet vi att efter vår kommer sommar som följs av höst och därefter vinter. Och sedan kommer en ny vår!

Vi har fjärmat oss mycket från vår naturliga miljö: naturen. Det går att kompensera om man vill känna växlingarna och komma närmare naturen genom att ge sig ut! Promenader, vandringar, cykelturer. Se dig omkring! Verkligen ”se” och inte bara titta! Följ och gläds över allt som händer runt omkring dig, både stort och smått. Förundras över de små ljusgröna öronen på träd och buskar som slår ut för att bli grönare och grönare löv och blad för att senare skifta i flera färger i olika omgångar innan de faller till marken och ger nytt liv. Smaka på frukter och bär, njut av förförande dofter, lyssna på vacker fågelsång. Känn att du bottnar och landar.

Utan de naturliga växlingarna och utan naturen blir vi lätt irriterade och stressade. Jag tror att det beror på att vi saknar den där rytmen, den där helheten som vi ingår i, ett sammanhang som ger mening.

Det är så kallt, det är så omständigt, det är så…..

lunch

Lunch på piren i Ierapetra, Kreta.

Men mörka vintern, säger du, vem vill gå ut då och  vad finns att se? Ja, glöm inte att luft och ljus också är viktigt så varför inte en kort promenad på lunchrasten? Ta vara på helgernas ljus timmar! Åk inte till ett köpcentrum och var inomhus utan ut i skog, mark och park! Där kan du få vila och ladda på samma gång. Naturen, luft och ljus ges i stora generösa doser! Och du, det är gratis.

 

Ofta pratas det om och är accepterat att det är viktigt att röra på sig för att må bra och få god hälsa. Vi ska bl a förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, hålla lederna igång och välsmorda, skaffa muskler för att orka. Fånigt och märkligt nog verkar vi ha svårt för att bara röra på oss utan det ska vara i träningslokal eller organiserat och kallas det ena eller det andra. Kan vi inte röra oss mer och naturligt i vår vardag? Det ena utesluter inte det andra. Kanske kan man gå sträckor som man idag åker buss eller bil som att hoppa av några stationer tidigare eller parkera en bit bort. Kanske kan ett träningspass ersättas med en långpromenad.

Ett starkt rörande boktips!

hjarnstarkAtt röra sig, få luft och ljus är bra av många skäl. Jag är mitt i en bok som heter ”Hjärnstark”, skriven av Anders Hansen.
Visserligen har jag inte läst den klart, men rekommenderar den i alla fall. Här lyfter han fram en viktig effekt av att rörelse: hur det påverkar hjärnan. Och det är inte lite, det! Boken är full av aha-upplevelser, mätbara konkreta fakta redovisas, effekter tydliggörs. Den besvarar varför det är viktigt för hjärnan att vi rör oss, vad det grundar sig i. Och vad som händer i hjärnan och hur. Det är en lättillgänglig och förklarande bok. Här kan du läsa en intervju med Anders Hansen kring boken.

Jag säger ibland att lösningar och beslut ”kommer till mig” när jag vandrar eftersom tankarna släppts fria. Nu vet jag att det är så och varför. Jag är ännu mer övertygad om att vandring och naturen gör mig klokare, helare och friskare. Hoppas vi ses därute någonstans på någon stig eller i en skogsdunge!
Njut av sommarens och höstens skifte omkring dig!

host1

Oktoberhöst i mellanskåne.

Bilder:
egna foton utom bilden på ”Hjärnstark” som är hämtad från bonnierfakta.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *