Tacksamhet – något vackert som ofta glöms bort!

Jag har precis avslutat en vandringsvecka och det satte igång en mängd tankar. Det var en vecka som bl a innehöll det värsta ovädret på flera år i Grekland. Även om Kreta var i utkanten så fick vi vår del i över ett dygn av starka vindar, åska och skyfall.

I måndags avslutade vi vår vandring på ett kafenion i en by. När vi beställt dryck och mat blev det nästan alldeles mörkt, himlen öppnade sig i ett skyfall och luften fylldes av dunder och blixt. Vi tittade på varandra och konstaterade att mer tur kan ingen ha.

Allt har fungerat bra, jag har fått möta och umgås med härliga människor, Kreta har bjudit på vacker natur och underbara scenerier, all logistik flöt på perfekt. Då slog det mig att vad jag kände som någon sorts summering av veckan var tacksamhet.

Tacksamhet – vad är det?

Själva ordet är synonymt med erkänsla, uppskattning, tillfredsställelse, erkännande, tack.

En del förknippar tacksamhet med religion, andra förknippar det med att vara nöjd (och ”nöjd” är då något som inte är bra). Jag tror inte att tacksamhet måste riktas åt någon eller något, bara så där till livet i stort och andra människor.

IMG_1386

Tacksamt med en hjälpande hand.

Om vi aldrig stannar upp och njuter av det vi har i våra liv och vår tillvaro så har vi väl ingen glädje av det, eller hur? Varken tacksamhet eller nöjd kan vara ”fel” då och då. Vi måste inte ständigt förbättras, utvecklas, vara på väg. Det är helt ok att sätta sig ner och bara må bra, njuta av det man har oavsett var det kommit ifrån.

Tacksamhet hänger så klart även ihop med värderingar och önskningar. Du och jag är inte tacksamma för samma saker. Jag är idag tacksam för den fina vandringsveckan, människor jag mött, naturen, friden och ron i mitt liv just nu, mitt krypin, att framtiden ser spännande ut, tvättmaskinen fungerar och mina balkongväxter frodas. Hur dessa saker kommit i min väg eller uppstått är ointressant, jag är bara tacksam för att de är här och nu. Du kanske tycker att det är fåniga eller betydelselösa saker, men tacksamhet är ingen tävling, det finns inget facit. Men ibland ser man tydligare genom att jämföra:

Jag sörjde att jag inte hade några skor tills jag mötte en man utan fötter.
(Persiskt talesätt)

Finns det något att vara tacksam för i dessa tider?

Ibland kan man undra om ”lycka” och ”utveckling” i ett ständigt framåtsträvande kanske överskuggar det som vi faktiskt redan har. Och kan vara tacksamma över. Positivisterna skulle kanske kalla det att vi måste tänka positivt, men jag är ju ingen positivist som du vet (se tidigare inlägg) så jag tror att det mer hänger samman med att se med båda ögonen. ”Allting har två sidor” och du ska akta dig för att bli enögd. Att se allt i rosenrött eller i svart tror jag inte gör någon lycklig eller glad. Att inte ta något för givet eller självklart. Det är förfärligt med kriminalitet samtidigt som många sorters kriminalitet, t ex mord, har sjunkit de senaste åren. Det är tragiskt och sorgligt med krig samtidigt som Sverige under lång tid haft fred och ro.

IMG_9039

Rent vatten är något att vara tacksam över.

Och på det mer individuella planet så finns saker som inte är bra och en del av dom kan kanske bli bättre, men det finns också en mängd bra saker. Här tänker jag inte skriva på din näsa vad du ska stanna upp och uppskatta och vara tacksam över utan ta en stund och tänk efter. Du kommer att bli förvånad över hur mycket du hittar – tro mig!

Och om du mot förmodan inte hittar så mycket att vara tacksam över så fråga någon annan. Andra ögon kan se det som dina inte ser. Det kan bli en riktigt överraskning, t ex kan någon annan uppfatta saker som du tar för givet som något att vara tacksam över.

IMG_1867

Miljöförstöring, växthuseffekt…..Var tacksam för den vackra natur som trots allt bara finns där!

Så jag slutar här så du kan börja fundera. Fram med ett tomt papper, dela inte upp det i plus och minus utan bara ett stort plus och börja skriva ner! Spara och ta fram när det känns motigt eller är grått. Lycka till!

(egna foton)

 

2 reaktion på “Tacksamhet – något vackert som ofta glöms bort!

  1. Perserna var kloka. Jag börjar listan med att jag är tacksam för att jag har mat. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *