Ta tag i problemen – lev och väx!

Problem finns inte utan vi skapar dom

Hört nå’t så konstigt? Vad är det mer som ”inte finns”? Glädje och sorg kanske bara är ett inlärt beteende enligt en inlärd värdeskala. Kärlek är kanske mest ett tankefoster, ett litet spratt. Lycka och olycka kanske bara är något som tutats i oss av marknadskrafterna. Går det verkligen att operera bort vissa delar av livet? Bestämma vad som ska finnas kvar, blunda för det andra? Ja, kanske, om vi levde i våra egna bubblor, men det gör vi ju inte.

Att ta bort eller blunda för delar är, för mig, som att tacka nej till det fascinerande och mångfacetterade fenomenet ”livet”. Som att tacka nej till att utvecklas, lära och växa. För det är genom att leva livets alla olika delar, åka med i upp- och nedgångar, som vi blir de kapabla, intressanta och unika varelser som vi är.

Kan man inte glida runt på en nouwcomräkmacka och bara ha kul!? Tro mig, majonnäs är slirigt, du kommer att glida ner från räkmackan många gånger i livet och varför då inte mildra fallet, göra det bästa av det sämsta. Som Tage Danielsson sa:

Folk talar om landet som flödar av mjölk och honung, men vem skulle vilja klafsa omkring i en sån smörja!

Problem då och sedan

Det sägs ibland att det är ingen idé att fundera över problem som varit. Vi kan ändå inte förstå, inte hitta någon lösning. Lika meningslöst skulle det vara att fundera över problem som ligger framför oss. De kommer ändå att vara annorlunda än vi kan föreställa oss idag. Och de är inga riktiga problem förrän de händer. Om ens då. Vi ska vara i ”nuet” för där, påstås det, finns inga problem. (Begreppet ”nuet” kan behöva och vara värt sin egen diskussion, det får bli en annan gång.)

Självklart ska vi fundera över problem som varit! Genom att i lugn och ro försöka förstå, titta på de olika delarna, utvärdera utgången osv skaffar vi erfarenhet och kunskap till nästa gång. Om inte för egen del så för att hjälpa någon annan.

Genom att titta på ett framtida problem kan vi lägga upp ett antal lösningar. Här kan vi dyka ner i erfarenheter och kunskaper som vi skaffat oss twittercomtidigare! Kanske problemet aldrig uppstår eller ser annorlunda ut, men sannolikheten att klara av det så smidigt och klokt som möjligt är mycket större om vi är förberedda än om vi sticker huvudet i sanden.

 

Istället för att blunda för problem och låtsas att de inte finns så tycker jag att vi ska ta itu med dom, avdramatisera och ta hjälp av varandra. Bara att bolla ett problem med någon kan göra en lösning tydlig. Och om problemet inte är överhängande kan vi släppa det ett tag, låta den fantastiska hjärnan bearbeta i bakgrunden och sedan återkomma med nya, friska ögon.

Antingen problemorienterad eller lösningsfokuserad? Nej, båda så klart!

Ett tag skulle vi vara problemorienterade. Inte sällan brändes energi och kraft på att analysera, stöta och blöta. Och ibland hitta problem där inget problem fanns.
Så kom allt tal om utveckling, förändring, framåtsträvande och vi skulle istället vara lösningsfokuserade. ”Problem” blev ett ord som fick stå för negativism, bakåtsträvande, förändringsobenägenhet. Förslag på lösningar saknades sällan, många prövades, inte mycket uppnåddes. Det fanns sällan någon koppling mellan problem – lösning.

För mig är det en gåta hur man kan skilja på de två. Om vi grottar ner oss i bara problemet kommer vi ingenstans och problemet finns kvar. Om inte problemet definieras hur ska då lösningen kunna bli rätt?

imgsoupcom

En ansats i all enkelhet

Först ska vi konstatera att det finns problem som vi utsätts för, som drabbar oss av den enkla anledningen att vi lever i en verklighet, en omgivning. Samma medmänniska som kan ställa till det för oss är de som vi skrattar tillsammans med vid ett annat tillfälle. Sjukdomar och annat som drabbar oss kan vi inte lösa, men vi kan fundera över hur vi ska hantera de delar som vi kan påverka. Man kan bara göra så gott man kan. Och det är ofta mer än nog.

Jag tror att vi ofta gör problem större eller mer komplicerade än vad de är. Och att vi ibland inte gör något alls om vi inte kan lösa hela problemet. Vänd och vrid på det för att se vad du kan göra, om du kan hitta en ingång finner du ofta också en utgång. Ställ frågor som till exempel:
finns det verkligen ett problem?
hur ser det ut?
varför är det ett problem?
vad kan jag göra åt det?
hur ska det gå till?
behöver jag hjälp?
vad kan hända om jag inte gör något?

Stirra dig inte blind på problemet och bli handlingsförlamad utan kläck idéer till lösningar. Använd din livskompetens, ös kraft och kunskap ur den! Glöm inte fantasin och att tänka nytt! En bra lösning är en lösning som löser problemet även om det är en ny och oprövad lösning.graphicsheatcom

Sätt fart!

Olösta problem har en förmåga att komma tillbaka och slå oss i nacken eller ligga och gnaga någonstans. Se problemet i vitögat istället och gör vad du kan – du har allt att vinna!

Varför skulle vi inte använda och bygga vidare på vår stora kompetens och livserfarenhet? Och bli ännu mer livsdugliga, handlingskraftiga, fascinerande, intressanta och unika!

 

Foto uppifrån:
nouw.com
twitter.com (BBC News)
imgsoup.com
graphicsheat.com

En reaktion på “Ta tag i problemen – lev och väx!

  1. Pingback: Gnäll? | ia mitt i livet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *