Planera – trist och fyrkantigt!? En nödvändighet!

Sommartid och semester – tid och möjlighet till reflektion och planering. Att låta tankarna flyga fritt, börja öppna dörrar till nya möjligheter. dörrarHur ser min tillvaro ut? Vad vill eller måste jag ändra för att må bra? Var är jag i livet, vart är jag på väg och vill jag dit? Det här kan du hitta massor av råd och tips om på internet, i livsstilsböcker osv.
Jag har berört reflektion och förändring i en del blogginlägg som till exempel:
om att titta på var du är idag och hitta det du vill och önskar
om att se över tillvaron för att bl a minska stress 

När du funderat och känt efter har du förhoppningsvis kommit fram till några saker du vill ändra eller önskningar du vill uppfylla, du har tagit steg 1. Kanske de är små och enkla att justera, kanske de är flera eller större så de måste delas upp i delar. Du har kanske kommit fram till att du har andra önskningar och mål som inte uppfylls om du fortsätter där du är nu.

Hur gå från fundering till handling?

Oavsett vad du kommit fram till så är det dags för nästa steg: hur förverkliga resultatet av funderingarna, hur komma vidare. Det är dags att börja agera, handla, arbeta. Steg 2 är att sätta ner det du kommit fram till på papper eller digitalt, vilket som passar dig bäst. Spara dina anteckningar så du kan ta fram dem när det behövs.

Steg 3 är att börja planera. För en del har ”planera” en negativ klang, Kalla det vad du vill, du kan i alla fall inte bara sitta och vänta på att något ska hända. Om du organiserar dina tankar, önskningar, mål och planerar hur du ska kunna realisera dem har du börjat din resa, du har tagit ett steg mot förändring.

Att planera innebär att påverka, styra, ta tag i tillvaron och livet.
Att planera gör det möjligt att ser olika lösningar och alternativ.
Att planera handlar om att tydliggöra vad du måste göra och hur det ska gå till.
Att planera visar vad du kan göra själv, vilken hjälp du behöver och vad du inte kan påverka men måste vara öppen för.
Att planera är en handling som gör att du visualiserar och konkretiserar dina tankar.
Att planera gör dig förberedd på vad som ska och kan hända så att du kan agera.

Planera är bra, planer är det vanskliga. Du ska inte låsa dig vid dina planer utan måste ta fram dem då och då. Följa upp, korrigera, ändra, omvärdera. En plan är inte fixerad, den är föränderlig. Du förändras under din resa och du lever inte i ett vakuum. Att ändra en plan är inte att misslyckas, det är att vara aktiv och anpassa sig till förändringar. Se din plan som en vägbeskrivning! slingervägDu måste ta hänsyn till vägarbete, hinder, väglag, alternativa vägar som dyker upp, genvägar och att du kanske omvärderat och ändrat din slutstation under resans gång.

Det viktiga och betydelsefulla är att du börjat köra, fått fart framåt!

Min resa förtsätter

I april ifjol skrev jag ett blogginlägg om förändring steg för steg ochurklipp
min resa så långt, du hittar det här. Idag ser min tillvaro lite annorlunda ut. Jag har gjort förändringar i firman och mindre justeringar i min tillvaro. Framöver finns funderingar kring nya förändringar i firman och två olika vägar för min tillvaro. Nya mål och nya planer tar form. I de fall jag inte kan påverka fullt ut själv har jag funderat kring olika lösningar och ser tiden an. Några saker är än så länge bara funderingar och får snurra runt ett tag till innan det är dags för planering.

Ett konkret exempel: Juli-augusti är vandringsuppehåll här på Kreta, det är helt enkelt för varmt. Då tar jag tag i det jag lagt åt sidan under säsongen för att komma ifatt, lägger en del tid på återhämtning i största allmänhet, gör andra saker. Jag passar också på att se över mina vandringar, fundera över kunders återkoppling, inventera vilka vandringar som behöver ändras eller tas bort. Studera kartor för att sätta samman nya leder. Jag vet att mitt vandringssug är stort i början av september så då vill jag få en flygande start med flera alternativ ”på lager”. Uppehållet ger också lite avstånd till vandringar, det gör det enklare att se nya möjligheter och tänka i nya banor.
Och för egen del utan en tanke på firman – vilka nya vandringar är jag sugen på och vill göra?

Till sist

Fundera över tillvaron och livet, planera framåt med medvetenhet om att det inte nödvändigtvis blir som du planerat. Ta vara på tiden och livet, låt det inte bara passera. Planera handlar inte om att täcka varje hål i kalendern eller varje vaken stund, att vara ”upptagen”. Planera in återhämtning om det inte kommer naturligt.

Glöm inte att följa upp och justera. Och att ta hjälp om du kör fast.

Fortsatt skön sommar!

(bilder: egna foton)

Sommarerbjudande: 30 minuters gratis samtal under juni – aug! Boka nu!
Intresserad av nyhetsbrev? Registrera dig och få ett samtalserbjudande ”på köpet”!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *