Olika stärker och berikar varandra!

Jag har tidigare skrivit om optimister och pessimister, bl a i inlägget ”Balans mellan hjärna och känsla – visst är det möjligt!”. Positivt tänkande är så dominerande att det ibland kan vara svårt att värja sig. Ofta är det plattityder som levereras, någon sorts ”quick fix” i korta, kärnfulla citat. Den som är lite tveksam till något i tillvaron och kanske t o m pekar på något problem blir klassad som pessimist och det ska man inte vara. Tänk om och tänk rätt, säger positivisterna.

Alla passar inte i samma form och frågan är om det ens är önskvärt. Olika synsätt bidrar på olika sätt och de kan vara lika avgörande och värdefulla. Om vi är öppna för olikheter och pratar med varandra kan vi få lösningar och idéer som vi aldrig kommit på själva. Och det kan väl kallas berikande. Och smart.

10352337_10202509354804752_8036621750610841783_n

Jag ska inte skriva så mycket mer utan låta andra tala idag. I veckan fastnade jag för en artikel i nyheter24.se. Den är en kortversion av en artikel i Medicinsk Vetenskap där olika personer inom forskning på Karolinska Institutet uttalar sig om att vara optimist eller pessimist och hur det påverkar oss. Lite att fundera över:

Vi är antingen lagda åt det optimistiska hållet, med god självkänsla och orädsla inför att bryta ny mark, eller åt det pessimistiska, med god blick för faror och varningstecken.

Det skulle alltså kunna vara så att vi behövs allihop och lika mycket för att det ska bli någon utveckling. Vår personliga utveckling tacklar vi och genomför lite olika beroende på läggning.

Att uppleva glädje eller ledsenhet har inget syfte i sig självt. Vårt stämningsläge är kroppens sätt att säga åt oss att vi ska fortsätta eller sluta med det vi gör. Därför ska man måna om negativa tankar, för de visar att kroppens system fungerar. Negativa tankar signalerar att vi inte trivs och att vi bör försöka förändra något i vår tillvaro.

Negativa tankar ska alltså inte tystas ner eller tryckas undan utan lyssnas på så vi kan gå vidare på rätt väg.

Det undersöks ofta hur stress, sömnbrist eller andra negativa faktorer som sorg, nedstämdhet och ofrivillig ensamhet påverkar vår hälsa. Det finns färre studier om hur känslor av lust, glädje och sammanhang kan utgöra en positiv motkraft med läkande effekt. Men även detta behöver mätas och följas om man vill ha en riktig bild av hur ohälsa uppstår och bäst bör behandlas.

Intressant att vända på resonemanget! Alltför positiv syn kan kanske få negativa effekter. Jag tänker mig att det t ex skulle kunna uppstå om det saknas överensstämmelse mellan positiva tankar och verkligheten. Eller mellan alltför positiva, dvs orealistiska, förväntningar och faktiskt resultat.

Men oavsett om du är en muntergök eller en dysterkvist så går det faktiskt att med tankekraft komma åt självläkande krafter i kroppen. Detta studeras inom placeboforskningen. Något förvånande har placeboeffekt ingenting med positivt tänkande eller optimism att göra.

Placeboeffekt anses ha att göra med positiva förväntningar som byggts upp i en trovärdig inramning. Det har visat sig kraftfullt för att lindra symtom och smärtlindring. Nu gäller det att klura ut hur det kan användas kliniskt.

Läs och begrunda! Här nedan finns kortversionen från nyheter24.se och här finns artikeln i Medicinsk Vetenskap. Du måste inte ta ställning för eller emot – bara ta det till dig och fundera!

Därför är det positivt att tänka negativt

Det är lugnt, du kan sluta lyssna på alla som säger att du ska ”tänka positivt”.

Är du skittrött på att folk säger att du ska ha en lite mer positiv syn på saker och ting har du äntligen ett bra svar.

Karolinska Institutet skriver på sin hemsida att personer faktiskt är lagda åt antingen det optimistiska eller pessimistiska hållet. Även om du för en stund kan ändra inställning så är du i grunden positiv eller negativ, och det kan ingen ändra på.

– Vi vet att den som har en mycket realistisk bild av verkligheten ofta uppfattas som en dysterkvist. Vi vet också att människor i genomsnitt har en alltför positiv bild. Vi tror inte sjukdomar, skilsmässor och olyckor ska drabba oss i den utsträckning som de rent statistiskt gör, säger Mikael Landén, professor i psykiatri vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik.

Extrem optimism kan till och med vara skadligt, till exempel för en person som är inne i ett skov av mani. Det kan kännas behagligt för personen men vara rent av livsfarligt och bör medicineras.

”Måna om negativa tankar”

– Att uppleva glädje eller ledsenhet har inget syfte i sig självt. Vårt stämningsläge är kroppens sätt att säga åt oss att vi ska fortsätta eller sluta med det vi gör. Därför ska man måna om negativa tankar, för de visar att kroppens system fungerar, säger Landén och fortsätter:

– Negativa tankar signalerar att vi inte trivs och att vi bör försöka förändra något i vår tillvaro. Det är först när positiva eller negativa tankar börjar leva ett eget liv, frikopplade från och opåverkade av våra livsomständigheter, som de behöver behandlas. Alltså när humöret stjälper i stället för hjälper oss.

Inställning spelar ingen roll

Den som har alltför negativa tankar ska förstås söka hjälp om den mår dåligt av det, men om du är en positiv eller negativ person påverkar inte dina chanser att må bättre.

Till exempel placoboeffekt kan användas vid behandling och då spelar ingen roll om du är en optimist eller pessimist. Det handlar i stället om positiva förväntningar, vilket enligt Karolinska institutet inte har ett dugg att göra med ditt temperament.
(skrivet av Emma Lindström, nyheterna24.se)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *