Några ord om slut och början – tid för reflektion.

Så har vi adventstiden bakom oss, en ljustid som jag tycker väldigt mycket om. Skruva ner vardagssnurret, njuta av ljus och stämning i mörkret, leva lite lugnare helt enkelt. I år blev 3:e advent nästan bländande tillsammans med Lucia. Alla fina julsånger som lockar fram minnen, smaker, dofter.

 

ljus2_husplanerseVi vet att efter helgdagarna blir det mörkt igen när alla ljus plockas ner. Vi vet också att det ”svängt”, men det tar ett tag innan det blir tydligt. Så fram med smålampor och ljuslyktor för att fortsätta, för att hålla kvar ljuset. Ljus är värme så släpp in lite ljus som du kan bära med dig.

Ett år går mot sitt slut. Dags för bokslut! Hur började året, vilka planer, drömmar och förväntningar hade du då? Vilka kan bockas av, vilka är på gång och vilka uppfylldes inte och varför gjorde de inte det? Det kan vara så enkelt att annat hände på vägen som gjorde att livet tog en annan vändning. Kanske de inte längre är aktuella eller kanske de ska plockas fram igen, revideras och sättas igång.

Vad var bra, vad har förändrats, har du förändrats? Vad som än hänt så är du inte, på gott och ont, densamma idag som då. Vilka erfarenheter och lärdomar gav detta året? Det finns de som menar att vi ska leva i nuet och blicka framåt, men om vi inte då och då tittar bakåt, reflekterar och summerar kan vi inte lära oss någonting. Och hur ska vi då kunna utvecklas och komma vidare!?

När du nu läser igenom det fullklottrade bladet ”2015” hoppas jag att du känner dig nöjd även om inte allt är positivt. Vi kan bara göra så gott vi kan och växa på vägen, mer kan ingen begära av oss – allra minst vi själva. Tänk på att nu får du ett nytt oskrivet blad märkt ”2016”! Nya möjligheter!

ljus4_jultraditionseNytt år signalerar start! Nystart! Omstart! Vart är du på väg, vilka förväntningar har du? Vilka är dina drömmar och mål? Kanske det känns förvirrande. Fram med papper och penna, skriv ner, börja planera – nu är du redan igång! Grattis!

Knyt ihop, titta både bakåt och framåt. Vad kan du göra annorlunda, vilka nya lärdomar kan användas? Det som inte blev så bra, men som fortfarande är viktigt – tänk annorlunda, vänd och vrid! Var lite mer kreativ, lite mer modig så hittar du nya lösningar! Skulle du tagit hjälp av någon annan? Provat en annan väg, kanske t o m en omväg.

Ge dig själv ett nyårslöfte! Titta på det du skrivit ner och lova dig själv att 3 saker ska vara klara till sommaren. Eller att du ska sparka dig själv i ändan, sätta fart och ha ny avstämning när blommor och fåglar hälsar våren välkommen. Att du ska vara öppen för hjälp, tips och lyssna på din egen kunskap och erfarenhet. Och stanna upp och frossa i varje avklarad bit som leder närmare till dina mål och drömmar.ljus3_klartse

Nyårsafton är för mig en kväll fylld av blandade känslor. En del sorgsenhet och nostalgi över att behöva säga ajö’ till gamla året som nu är som en gammal vän. Samtidigt pirr i magen och glad förväntan över att få säga hej till det nya året, den nya vännen.

Vi börjar med att i lugn och ro äta gott i väntan på tomten för att sedan byta år med bubblande skål. Och sedan sätter vi igång!
God Jul och Gott Nytt År!

20150923_104849kopia2

3 reaktion på “Några ord om slut och början – tid för reflektion.

 1. Tänkvärda ord! För min del blir det en hel del bakåtblickande, eftersom jag håller på med släktforskning och går igenom mina föräldrars efterlämnade album och foton. Men jag ser också framåt genom att försöka ”hänga med” i den nya tekniken och vara aktiv på olika sätt. De 15 år jag varit pensionär har gått väldigt fort och jag har haft mycket glädje av det jag engagerat mig i, som t.ex. föreningar, lite resor, umgås med vänner. Som pensionär har jag möjlighet att själv bestämma vad jag vill göra eller inte göra. Ibland kan man ta vara på dagen genom att ”bara vara”.
  Jag uppskattar att läsa dina inlägg om dit liv på Kreta och dina fantastiska vandringar.
  GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
  Birgitta

 2. Tack! Släktforskning – måste känna dig som en detektiv som knyter ihop och ser samband. Måste vara spännande!
  Och det låter härligt att själv bestämma över sin tid, du verkar ha använt den väl och ”ta vara på dagen genom att ‘bara vara'” låter både klokt och skönt.
  Roligt att du följer och tycker om mina bloggar!
  God jul och Gott nytt år till dig också!!

 3. Pingback: Informationsflöde - bli överväldigad eller ta kontroll?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *