Livets delar är som vandringar.

Igår vandrade jag i det vackra, vårfyllda 20150923_104849kopia2
landskapet här på Kreta. Startade tidigt och det första som mötte mig när jag steg av bussen var apelsinträdens blomsterdoft. Oj, jag blev nästan knockad! När jag kommit in på rätt stig var det frukostdags samtidigt som solen klättrade över bergen och började värma. En hel ograverad dag framför mig. Gick igenom vandringen i huvudet. Tre delsträckor, var är det jobbigt, var kan kroppen vila, vad är jag osäker på, var vill jag stanna upp. Så blev jag plötsligen riktigt filosofisk mitt i youghurt och müsli: livet är som en vandring. Eller rättare sagt så är allt vi gör som vandringar som ingår i den större färden.

Före

Om du inte vet vart du är på väg
hur ska du då veta när du är framme?
(Okänd)

Om du ska vandra en ny sträcka eller göra något nytt i livet så tror jag att det börjar
ungefär likadant. Det behövs ett mål som är mer eller mindre konkret. Det viktiga är att du ser det framför dig klart och tydligt. Hur ska du ta dig dit? Du kan givetvis välja andra strategier som ”försök och misstag” eller ge dig iväg på vinst och förlust. Jag tror att du har större chans att lyckas nå ditt mål och att göra det så effektivt som möjligt om du stannar upp och planerar lite. Det kan vara att svara på några frågor som

 • hur ser vägen ut, var måste du gå, vad måste du göra?
 • vad behöver du ha med mig utifrån förutsättningarna? Kunskaper, hjälpmedel, pengar, stöd och hjälp från andra, utrustning. Kanske du behöver skaffa dig något innan du kan sätta igång, t ex komplettera dina kunskaper.
 • vilka förutsebara hinder finns och hur kan du lösa dom? Hur ska du tackla oförutsebara hinder? Kanske genom att packa ner lite lösningsberedskap för att förhindra handlingsförlamning.
 • är målet och vägen dit enda alternativet eller kan du tänka dig avstickare så länge de för dig mot målet? Det sistnämnda är kanske inte möjligt pga tidsfaktor eller annat skäl som du inte kan påverka.
 • packa ner lite fan anamma, öppenhet, lust och prestigelöshet. Tänk tanken att du kanske missar målet, men du kanske kommer till nå’t bättre eller kan justera lite eller kan göra ett nytt försök.

kompass

Nu kan vi säga att du har en sorts karta eller vägbeskrivning från här till där. Och, inte minst viktigt, en riktning.

Under

Den som aldrig gjort ett misstag
har aldrig provat något nytt.
(Albert Einstein)

Så är vandringen mot målet påbörjad. Känns kanske lite skakigt i början, men tänk på att det är din egen vandring, ingen har gått den förut, det finns inget rätt eller fel. Och du tänker njuta hela vägen.

DSC01346

 • glöm inte att se dig omkring! Det är som på en vandring i våren, det händer saker överallt och hela tiden. Lyssna på fågelsången och bisurret, beundra fjärilarnas skirhet, se de små, små blommorna och örterna vid vägkanten. Ta in omgivningen och skjut undan målet en stund. Glöm inte att glädjas och förundras över de små tingen, av att vara precis där du är.
 • vila när det flyter på för då har du kraft till jobbigare partier. Hur jobbigt det än är så tar det slut förr eller senare. Är det för tungt – stanna upp, se dig omkring, kanske påminn dig om målet.
 • dök det upp ett intressant alternativ? Säg inte nej för att du ”inte hinner”, det förlorar du nog bara på i slutändan. Säg nej om du inte vågar eller vill, det är helt ok. Eller kanske du tänker att detta ska jag lägga på minnet och testa nästa gång.
 • står du inför ett väntat hinder? Fram med din handlingsberedskap och de lösningar du funderade över innan du började gå. Det här klarar du galant!
 • blev det ett oväntat stopp och finns ingen lösning? Gå runt, över eller under! Allt måste inte lösas, det går bra att stå över och lämna lösandet till någon annan. Det viktiga är att du kommer vidare.
 • tog du fel avtagsväg? Gå tillbaka, ta den andra avtagsvägen. Ingen är perfekt.
 • har du gått vilse? Vill du prova själv först så gör det, men bränn inte för mycket kraft och energi. Kontakta någon som kan hjälpa dig vidare. Eller ring taxi och åk hem (ibland måste man inse att avbryta är det klokaste, ska absolut inte förväxlas med ”ge upp”)
 • fått skoskav? På med ett plåster så länge, du får ta hand om det efteråt.

Kom ihåg att även om du kommar att gå denna vägen fler gånger så kommer det aldrig att vara som denna första gången. Ett ögonblick som inte kommer tillbaka. Fånga det och njut.

Framme

lyckligSå har du tagit dig den långa, krävande, vackra och sköna vägen från därborta till ditt mål. Stå still! Fylls av adrenalinkicken och lyckan över att du gjorde det! Du är framme nu! Jag tror att du är både slutkörd och energistinn på samma gång!?

 

Efteråt

Erfarenhet är inte vad man upplever.
Det är vad man gör med det man upplever.
(Aldous Huxley)

Rusa inte vidare till nästa väg och mål, hoppa inte över ”efteråt”. Utvärdering, summering och reflektion måste till för att du ska lära dig något. Och den nya kunskapen tar du med dig vidare på dina färder.

 • fungerade din planering eller var det något du glömt som ska med nästa gång?
 • var ditt mål rätt formulerat? Var det för snävt? För diffust?
 • behöver du ändra något i din inställning, tankar, personlighet? T ex att det inte är fel eller svagt att ta emot hjälp, något som många har svårigheter med. Kanske det bara är så att du behöver hitta fler människor som kan hjälpa dig, som har eller kan det du behöver. Det kan vara nya vänner eller en coach el likn.
 • hur gick det med problemlösning? Vad behöver du bli bättre på, vad är du bra på?
 • kan du lita till din erfarenhet och kunskap, lärde du dig något nytt? Behöver du kanske söka upp mer kunskap om något?

Var rädd om alla minnesbilder. Uppdatera din minnesbank, den har du nytta av nästa gång!

Till sist

Nästa gång kommer fötterna att hitta själva och det blir mindre jobbigt för dig. Det kallas erfarenhet och kunskap. Det är som när jag vandrar en vandring andra gången – de jobbiga partierna är mindre jobbiga och de lätta partierna vilsamma.

Sätt ditt mål, rita kartan och sätt sedan den ena foten framför den andra. God tur!

 

Foto 1 eget foto
Foto 2 adelovsfriskola.se
Foto 3 eget foto
Foto 4 newsner.com

2 reaktion på “Livets delar är som vandringar.

 1. Håller med, det var ett bra inlägg och många bra tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *