Lite om digital nomad och min resa samt några tips inför din resa.

När jag berättade för vänner och bekanta vad jag tänkte arbeta med framöver tog jag först hjälp av uttrycket digitala nomader. Det gjorde inte mina luddiga planer tydligare eftersom begreppet var lika okänt för dom som det varit för mig. Här gör jag ett försök att förklara begreppet, hur jag anpassar det till mig och lite om min resa. Kanske det kan va’ nå’t för dig? Eller få igång funderingar kring din resa?

Vad är en digital nomad?

Efter att ha surfat runt på nätet: en digital nomad är en person som försörjer sig digitalt, dvs har sin verksamhet på nätet (allt arbete behöver inte utföras digitalt, en del nomader föreläser, leder temaveckor osv ”på plats”). De använder olika verktyg som trådlös nomadequipuppkoppling, applikationer, datorer, smartphones mm.  Vanliga verksamheter är författare, web designers, coacher, fotografer osv. I och med kreativt nytänkande kring verktygens användning kan fler och fler verksamheter läggas till, t ex kan webbkamera, internetanslutning och mikrofon göra det möjligt att följa ett ridpass och coacha direkt utan att ryttare och häst behövt transporteras. Utförare och kund behöver alltså inte träffas på en bestämd plats, t ex kan en person vara i Asien samtidigt som kunden är i Sverige. Denna digitala verksamhet leder till nästa ord: nomad. En del reser runt i världen, en del bor lite längre perioder på varje plats, en del bor utomlands del av året.

Det finns ett annat namn på gruppen som jag inte hittat någon svensk motsvarighet till: Location Independent Professionals (LIP) eller Location Independent Entrepreneurs. En del av dom som räknar sig till denna gruppen är också Perpetual travelers (PT), dvs de är i ständig rörelse, reser konstant. Bland PT:s finns de som ansluter sig till fria, närmast anarkistiska tankar där stater är ointressanta utan individens suveränitet är fokus. De identifierar sig med de som kallar sig världsmedborgare, dvs inte bundna till något land.

Funderingar kring konceptet

Jag lämnar LIP och PT (tillvaron blir mer och mer förkortad…) och funderar kring digital nomad. Egentligen är namnet lite olyckligt, tycker jag. Det definierar en livsstil, ett helt koncept och det kan begränsa både inom och utom gruppen. Ett närmast nödvändigt steg in i nomadlivet är att ”resa lätt”, dvs att göra av med sina ägodelar. Jag tror att de som inte lockas av att resa utan ser det som besvärligt att ”flytta runt” och som inte vill göra sig av med allt de äger skräms bort. Och det är synd för jag tror att de missar en möjlighet: digital verksamhet.

Vidga och ge fler möjlighet!

Vi leker med ett nytt namn, t ex digital försörjning, som förskjuter tyngdpunkten från nomad nomadstugatill digital. Då öppnar vi för var och en att lägga upp sin tillvaro som den önskar. Poängen är att jag tror att digital verksamhet skulle passa väldigt många som idag inte trivs på sitt arbete eller bara vill göra någonting nytt eller är arbetslösa. Nomadlivet eller att flytta tilltalar inte, man kanske redan bor i sitt eget paradis, har barn som trivs bra i skolan osv. Den digitala försörjningen ger möjlighet att vara platsoberoende. Fördelarna med digital verksamhet är många, här några exempel:

 • behövs inte någon stor finansiering som t ex lokal, lager, varulager osv.
 • ger frihet att planera sin egen tid, t ex jobba medan barnen är i skolan och när de lagt sig på kvällen. Kanske man har ett stort fritidsintresse som tar mycket dagtid.
 • möjlighet att skapa en levande landsbygd. Mitt hemlandskap, Skåne, tippar över åt väster. Så bra för alla om landskapet kunde komma mer i jämvikt, om utflyttning från östra delen kunde stoppas och kanske t o m vändas i inflyttning.
 • ett alternativ för en del arbetslösa som vill bryta arbetslösheten men inte har finansiella resurser. Starta eget-bidraget är en bra möjlighet, men har sina svagheter.

 

Hur hamnade jag i detta?

För ett par år se’n hade jag ett jobb som jag trivdes mycket bra med. Utbildning och handledning, att få se människor växa och stärkas – vem skulle inte trivas med det! Vi var placerade i Malmö med främst Skåne men också Sverige som arbetsområde. Kunde utbilda i Hudiksvall en vecka och där få mail med texter från Kristianstad, nästa vecka vara på uppföljning i Sjöbo och där svara på mailade frågor från Karlstad. Jobbade med andra ord både i ”verkligheten” och digitalt! Verksamheten drevs i projektform vilket gav möjligheter att testa olika idéer och metoder, men betydde också att planering och utveckling alltid var i ett kort tidsperspektiv. En omorganisation resulterade bl a i ändrad målsättning och indragna tjänster varav min var en av dom. Jag blev arbetslös och tanken dök upp: detta fungerar digitalt, kunde vara värt att försöka köra som egen företagare.

nomadbergEtt av mina stora intressen och livsnödvändigheter är vandring (som glädjande nog också fått en plats i firman!) och då kommer tankar och beslut flygande. Våren 2012 stannade jag till uppe i bergen på Kreta och sa: så ska jag givetvis göra, jag ska flytta! Eftersom jag kände mig färdig med Lund kunde jag flytta var som helst. Jag beslutade mig för att avvakta var jag fick jobb så fick det bestämma bostadsort.

Lite mer än ett år senare, över 200 platsansökningar, ett inlåsande regelsystem och ständig oro över ekonomin fattade jag mitt beslut. Arbetsgivarna i Sverige tror inte på ”gammal” arbetskraft och värdesätter inte erfarenhet, men jag vet att jag kan massor, jag vet att jag har nå’t att tillföra, jag tror på mina resurser. Jag hade några månader tidigare upptäckt ”digital nomad”, plockade upp den där tanken om att starta eget och försörja mig via nätet. Kompetenser var på plats, erfarenheter fanns i massor.

Men vägen dit, hur skulle den fungera rent praktiskt? Hm. Får inte starta eget när man har a-kassa eller aktivitetsstöd och man måste ju leva. Vänta lite! Jag satt i en bostadsrätt. Här behövde frigöras pengar som förutsättning för handlingsutrymme för att ändra min tillvaro – jag sålde bostadsrätten. Var ska jag bo? Jobba digitalt, alltså kan jag bo var som helst. Varför inte förverkliga en dröm om att få bo på ”min plats på jorden”?

Och nu kör jag!

Nu bor jag i Ierapetra på Kreta sedan drygt ett år. nomadierapetraJag valde att inte bli ”nomad” utan har min fasta punkt här och gör nedslag i Sverige då och då. Företaget är igång, hemsida uppe, marknadsföringen snurrar för fullt, kunder har börjat strömma till. Skrämmande och spännande. Väldigt roligt och lärorikt på flera sätt. När tvivel dyker upp så tittar jag bakåt och vet att jag har skapat en bättre tillvaro än den jag hade. Vad jag gör om ett år har jag inte en aning om, men så är det ju i livet.

Kör på du också!

Var inte rädd för förändring! Visst, det är skrämmande, men också spännande oavsett om det är en stor eller liten förändring. Du har redan samlat på dig massor med kunskaper och erfarenheter som du kan använda.

Var inte rädd för det som är ”nytt”! Kanske digital försörjning även är en lösning för dig? Eller bli en del av din lösning. Om du funderar kring det ett tag så dyker kanske andra tankar och lösningar upp – grip tag i dom!

Var inte rädd för att ta hjälp oavsett vilken eller vilka funderingar du har! Jag har haft en mentor som stöd och hjälp under min resa. Ensam är inte stark och du behöver inte vara ensam. Surfa runt på denna hemsidan, kanske hittar du precis vad du behöver!

Var inte rädd för att ”misslyckas”! Samla kunskaper och information, fatta beslutet, planera, ta steget, gör ditt bästa. Acceptera att du inte har kontroll över allt som händer omkring dig. Så vad skulle ”misslyckandet” vara? Att du försökte? Det kan aldrig vara ett ”misslyckande”!

nomadstolJag tänker sitta i gungstolen utan ånger och istället fnissa åt alla roliga och dråpliga minnen. Hur ska du ha det i din gungstol?

”Vi har bara ett liv – och därmed har vi, håller du säkert med om, också ett stort ansvar att fylla det med något vettigt. Att sträva efter den där målbilden du har i huvudet är inget själviskt, inte dumt, inte fel. Det är helt enkelt det enda du kan göra om du ska känna frid med dig själv den dag du är åttiofem år och sitter i gungstolen framför brasan.
Där och då kommer du nästan garanterat aldrig att ångra det du gjorde, de drömmar du försökte realisera, de risker du tog – det du ångrar är det du inte gjorde.
Därför är det relevant att redan nu fråga: Vart är du på väg och vill du dit? Eller uttryckt annorlunda: Är det där du vill vara, när du fyller åttiofem? Det är bäst det, för i gungstolen är det för sent att ångra sig.
./.
Men det svåra är ju inte att tänka det. Utan att göra det.”
(citat ur Christer Olssons bok ”Vart är du på väg och vill du dit?”)

Foto:
1. http://www.goodwp.com/other/27395-workspace-laptop-photo-notebook-coffee-camera-phone.html
2-4. jag
5. www.gungstol.se

6 reaktion på “Lite om digital nomad och min resa samt några tips inför din resa.

 1. Härligt Ia!
  Så himla bra skrivet. Klart och tydligt. Och jag är på väg :-). På ett eller annat sätt. En dag. Förberedelserna är i full gång! Kram och tack för ett härligt inlägg och att du delar med dig av din egen resa! Kram Pia

 2. Tack! Du har kommit långt, bara fortsätt. Gillar ditt upplägg som är fullt av energi och fart med avbrott för reflektion och lugn.
  Kram (och hälsa Matilda!)

 3. Hej
  Tack för dina ord av drömmar med fötterna kvar på jorden… Jag känner att jag står i röjandets träsk… men är oxå på väg…

  Men duu, vilken bransch lr vad gör du digitalt?!
  Tack för inspiration och nu följer jag för att kunna flyga i drömmarna som snart ska bli verklighet…!

 4. Tack själv! Roligt om jag kan inspirera! Blir nyfiken på vart du är på väg…!?
  Om du tittar runt på hemsidan så ser du att jag jobbar digitalt med kompetensinventering och samtal samt ”på plats” med vandringar på Kreta.

 5. Fantastiskt bra skrivet Ia. Du är en stor inspiration för mig :) Gillar dina tankar kring begreppen…digital försörjning, digital livsstil tänker jag….det här tål att funderas vidare på <3

  Kram Pia

 6. Tack! Så roligt om jag kan inspirera! Fundera du, berätta gärna vad du kommer fram till för nu blev jag nyfiken… ;-)
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *