Informationsflöde – bli överväldigad eller ta kontroll?

Stora, fina, varma julen ligger framför oss och därefter går året mot sitt slut. Ett nytt år väntar i kulisserna, redo att fyllas. Jag vill gärna knyta an till det jag skrev ifjol om att denna tiden på året ger möjlighet till bokslut, reflektion och nystart (du hittar inlägget här).

När du reflekterar över tillvaron och försöker hitta lösningar eller nya vägar kan du behöva inspiration. Det kan vara värdefullt att prata med någon eftersom du då måste formulera dina tankar, göra dem förståeliga och tydliga. Ibland när man hör sig själv kommer insikt om att detta håller inte eller vad som är nästa steg.

Det finns också mycket inspiration att hämta via nätet i form av bloggar, sociala medier, artiklar osv. Internet öppnar upp så du kan ta del av andra människors tillvaro, liv, åsikter med mera på ett unikt sätt. Dels därför att det är obundet till plats, dela mängden människor som deltar. Du hade fått lägga väldigt mycket resurser i form av tid och pengar på att resa runt i världen om du skulle försöka träffa alla dessa människor. Och du skulle antagligen bara lyckas hitta en bråkdel av dem.

Internet kan alltså koppla samman oss och berika. På så sätt påminner nätet lite om böcker. Alla de händelser och människor som vi möter i böcker skulle vi inte hinna med under en livstid.

Baksidan är den enorma informationsmängd som möter oss. Hur ska vi sortera, värdera, prioritera? Det är lätt att gripas av vanmakt, känna att tiden och orken inte räcker till. Så hur ska du hitta inspiration när du har fullt upp med ”att hänga med” och hålla dig uppdaterad. Jag sorterar och prioriterar ganska hårt vilken information jag tar del av och vad som bara får susa förbi. Här är några funderingar som kan vara en hjälp för att få det mer hanterbart.

  1. När du läser en dagstidning – läser du då alla artiklar? Du måste inte ta del av allt i informationsflödet på internet. Rädd för att ”missa” något? Du har antagligen redan ”missat” en hel del nyheter och information i ditt liv, men du är fortfarande här, eller hur?
  2. Var källkritisk! ”Det är sant för det har stått i tidningen” är ett gammalt uttryck som nog ingen längre tror på, men vi tycks ha flyttat över det till internet. Visst har du hört någon säga ungefär ”Jo, så är det, det står på nätet”. Precis som med alla andra informations- och nyhetskällor är det människor med olika avsikter, företag och organisationer med olika syften som sätter samman och skickar ut information. Det är enkelt för vem som helst att sprida information via nätet, men det betyder inte att du och jag ska svälja vad som helst. Om jag kommer in på en sida där det inte finns någon information om vem står bakom den så lämnar jag den helt enkelt. Jag kan inte bedömma informationen och då är den ointressant.
  3. Skanna av nyheter på nätet utifrån dina intressen och din nyfikenhet. Skaffa dig en överblick av vad som hänt, precis som du skulle gjort med en tidning. Nätet ger dig sedan möjlighet att gå vidare, att fördjupa dig i några skeenden. Alla vet att det är krig i Syrien, men varför är det krig? Glöm bara inte det där med källkritik!
  4. Hört talas om att man kan bli nere och ledsen av sociala medier? Vi delar höjdpunkter, glada stunder, fantastiska ögonblick och det är givetvis roligt att ta del av. Ur det som människor delar i sociala medier kan du inspireras, det kan vara artiklar, resor, tips om teater-film-böcker. Kom ihåg att det bara speglar en del av människors tillvaro! De är också trötta, segar sig hem från mataffären, känner sig ensamma och eländiga, har gråa händelselösa dagar.
  5. Bestäm dig för vad du är intresserad av i flödet i sociala medier! Jag uppskattar mycket när människor delar artiklar, korta videos osv. Fakta och information som jag kanske inte hittat själv. Om det visar sig vara en icke trovärdig källa så vet jag i alla fall det, undviker den framöver och söker vidare på egen hand.
  6. Leta upp bloggar som intresserar dig. Följ några stycken, gärna sinsemellan olika så du får flera intryck och impulser. Bloggar erbjuder att komma lite närmare en annan människa, få personligare information. Bli inte nedslagen av de som genomför stora projekt, omvälvande förändringar eller lever annorlunda liv. Du måste inte göra samma sak, men kan bli inspirerad att göra det som du vill i ditt liv. Lite av ”kan den så kan jag!”
  7. Jobbigt att läsa långa texter på skärmen? Tona ner skärmbelysningen. Undersök om du kan ladda ner och flytta över till e-bokläsare. Eller skriv ut på papper.
  8. Sök med fantasi, börja brett och smalna av i etapper utifrån sökresultat. Ta lite tid att gå igenom resultatet! Tänk på att sökmotorer har sina egna variabler som bestämmer i vilken ordning resultaten presenteras. Något väldigt intressant kan finnas på sidan 2 eller 3 i sökresultatet.

 

Information finns där i massor och så kommer det att fortsätta. Det är vi mottagare som måste sortera. Om vi letar mer aktivt och selektivt, sorterar hårdare och inte slår ifrån källkritiken så är internet en fantastisk inspirationskälla. Ta en sväng ut och hämta idéer, sätt dig sedan och reflektera över vad du vill och önskar och skriv ner på papper. Hur ska du sedan gå vidare, hur ska det som står på pappret bli verklighet? Ta hjälp, planera, hitta inspirationskällor, prata med andra, kom igång, följ upp, justera!

När du funderar över din tillvaro så glöm inte bort att göra en kolumn med allt det som är bra och positivt. Vi har ibland lätt för att hitta det som är fel, som behöver ändras eller som vi inte är nöjda med. Ta en stund och gläds över allt som är bra och som fungerar. Det kan du vila i och hämta kraft ur när du sätter igång med att förändra annat!

Fastna inte i det digitala – det finns ett liv som ska levas och det är fullt med äventyr och härliga människor!

 

Till sist vill jag önska en riktigt god jul samt ett spännande och gott nytt år!

 

2 reaktion på “Informationsflöde – bli överväldigad eller ta kontroll?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *