Förändring steg för steg.

Förändringar kan ha olika och många anledningar. Alla förändringar är givetvis inte av godo utan ibland för de oss några steg bakåt. Till nästa gång. För vi och livet står aldrig stilla. Vi vill utvecklas, komma vidare. Men gör vi det helhjärtat och använder vi hela vår potential?

Fundering utifrån en bok

Jag har precis läst ut och blivit berörd av ”Tisdagarna med Morrie” (Mitch Albom). Mycket har snurrat i skallen sedan jag slog igen boken. Nu börjar det sjunka in, det känns angeläget, nära och bekant.8697092182_16dc2b7188_k

”Vi ser inte vad vi skulle kunna vara. Vi borde titta på våra möjligheter och anstränga oss att förverkliga allt vi kan bli.”

 

Att ta tillvara det vi har, se oss omkring med öppet sinne, skrida till handling. Kavla upp ärmarna. Det kan bli jobbigt och roligt. Skrämmande och spännande. Men vi kan så mycket, vi kan nå så långt och vi kan förbättra oss själva.

Bakgrund till mitt beslut

Mitt beslut att förändra min tillvaro var dels framtvingat av en ohållbar situation, dels grundat i en vilja och en önskan. Eller dröm om du hellre vill kalla det för det. Om det ena var lösningen på det andra eller omvänt vet jag inte.

Att komma fram till ett beslut är ett arbete i sig. Tvekan, rädsla, överväga alternativ, föreställa sig olika scenarier, se över alla möjligheter, hålla målet eller drömmen vid liv. Några skulle kanske kalla delar av arbetet för ”negativt tänkande”. Jag kallar det analys och förberedelse.

Min potential

Ett betydelsefullt avstamp som blev en trygg grund att stå på var att inventera min totala ”livskompetens”, dvs även det jag tillägnat mig utanför områdena utbildning och arbete. Vilka kunskaper, förmågor och färdigheter har jag? Vad består min erfarenhet av? Vad kan jag använda i just det här arbetet? Vad saknar jag och hur kan jag skaffa det?

2855500625_4688cde688_zBeslutet fattas!

Jag minns den dag då jag tog beslutet. Väder, var jag befann mig, vad jag gjorde, vilka kläder jag hade. Tiden stod plötsligen stilla, allt var så tydligt och självklart, jag sa rakt ut: ”Naturligtvis ska jag göra det!”
Jag tror att det är det som menas med att ett beslut ”sitter”, att vara övertygad.

Dags att arbeta

Så var det dags att kavla upp ärmarna för att, som Morrie sa, anstränga sig. Beslut förverkligas inte av sig själva. Planering, planering. Skaffa massor med information efter att först ta reda på var informationen finns. Ringa in frågor och problem för att kunna lösa dom. Prova olika lösningar för att komma fram till den bästa (och ha resten i reserv…). Fylla ut luckor i ”livskompetensen”.

14073734496_ad76418d71_kMassor av delbeslut! Det var som att ta sig upp för en stege eller trappa mot ljuset. Ibland motigt och ett steg neråt, men oftast ett eller två steg uppåt och berusande. ”Jag klarade detta steget också, jag kan!”

Framme!

Och plötsligen var jag där uppe! Boende på ”min plats på jorden” med firma igång. Glädjen och stoltheten blandades med tomhet….och nu då? Ibland måste knoppen få hinna ifatt kroppen. När den gjort det och jag njutit och firat klart var det dags för nya mål. För vi står ju aldrig stilla.

Och vidare….

Mål och drömmar behöver inte vara dramatiska, storvulna och livsavgörande. Jag sitter och skriver detta i Ierapetra på Kreta bakom fortet vid inloppet till fiskehamnen. Vågorna kluckar, vinden tjuter i de gamla skottgluggarna och till vänster ser jag bergen. Där avtecknar sig Zeus’ ansikte, han vakar över oss och sin ö. Att leva här, njuta av det jag gjort och få se min verksamhet med kompetensinventering, samtal och vandringar växa. Just nu i mitt liv är det mer än nog.

Ensam är inte stark

Det fina är att vi aldrig behöver resa ensamma. För mig tog det lite tid av egna funderingar innan jag berättade för omgivningen. Under den tiden hade jag uppskattat att prata med någon utomstående, om inte annat så för att reda ut tankar. Ibland kommer lösningar nästan av sig själva när man förklarar något för någon annan.

Det var många som lyssnade, stöttade och kom med tips och förslag. För det är ju som Morrie säger att det är så självklart för oss att vi behöver andra människor vid livets början och i dess slutskede:

”Men själva hemligheten är att vi behöver andra däremellan också.”

2645292405_ed215caf4f_o

 

 

 

 

 

 

Tillsammans är vi starka, tillsammans kan vi komma vidare genom att stötta och lära varandra.

7 reaktion på “Förändring steg för steg.

 1. Tack! Fast jag tror inte att jag var så modig, men visst blir man modigare för varje steg man tar i livet!
  Roligt om jag kan inspirera!!

 2. Ja, då jag och min man har planer på att flytta till Kreta framöver så vill jag veta så mycket som möjligt. Därför är det också så roligt att följa ditt vardagsliv och hur du löser saker och situationer efter hand.
  Vi åker till Rethymnon i juli för att reka läget på hur och var vi kan hyra något framöver.
  Ser fram emot dina äventyr;))
  Soliga hälsningar//Kathryn

 3. Hej Ia
  Så härligt och inpirerande att läsa om din resa! Vi som kommer efter behöver sådana som du :-). Att inspireras och lära oss av. Jag sitter med ett stort leende på läpparna efter att läst ditt blogginlägg.
  Lycka till med allt du tar dig för!
  Kramar
  Pia

 4. Tack! Roligt om jag inspirerar! Du står mitt uppe i din resa, så kul att följa dig i din blogg.
  Detsamma!
  Kram

 5. Jag blir också glad! Har viss igenkänning och det är det där ”steget” som är mest skrämmande, sen brukar det falla på plats och man lär sig av misstagen på vägen…
  Kram!

 6. Roligt att sprida lite glädje! Det är väl så med det mesta – ett steg i taget. Och visst är det skrämmande ibland, men det kan hanteras och minskas lite med förberedelse och planering. När man är förberedd på nå’t så brukar det få sina rätta proportioner. Och som du skriver så lär vi under tiden (som tur är…) och kan använda kunskapen igen eller dela med oss.
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *