Följ med hemma i soffan!

Kanske du tänker: ”Vandra på Kreta – jaha. Kan det va’ nå’t? Hur ser där ut?”. Man vill ju inte köpa grisen i säcken. Jag funderade över någon lösning och kom på att jag tar dig med ut fast här på bloggen. Givetvis blir du så sugen att du läser mer om vandringarna här på hemsidan!

Någon har beskrivit vandring som ”en sorts meditation”. Jag vet inget om meditation, men helt klart är att förutom naturupplevelse, frisk luft, motion och inspiration så ger vandring möjlighet till både tankevila och tankeflykt. Ofta på samma gång! Det har hänt mig flera gånger att insikter, lösningar och beslut ”kommit till mig” när tankarna släppts fria och fokus låg på här och nu.

1Så tidig start som möjligt. Det sista packas ner i ryggsäcken och iväg till busstationen. Idag blir det skolbussen upp till bergsby. Vandrar igenom en nymornad by där några är på väg ut i olivlundarna, andra är inte klara med frukosten. Kommer upp till lilla kyrkan ovanför byn. Solen kämpar sig över bergstopparna och värmer min rygg. Frukost sittande på mur och omgiven av oleander. Blickar ut över byn, olivlundar och berg med höga toppar i fjärran. En hund skäller nere i byn, en getklocka pinglar nå’nstans uppe i bergen. Tystnaden är så tydlig och närvarande att det känns som om den går att ta på. Tänk om varje dag började så här. Frid och ro.

Fortsätter uppåt. Det är lite brant uppför, men vet vilka vyer som väntar. Gör gott för kroppen att jobba lite. Är här och nu. All uppmärksamhet på omgivningen. Det är då det lilla syns som små insekter och fina blommor med kort skaft. Fåglar kvittrar och humlor surrar. Svänger av vägen för att göra en lov ut i grönskan. Massor med dofter sprids från bl a örtväxter! Möter en gethjord som rusar iväg åt alla möjliga håll. Sedan tyst, frid och ro igen.

Uppe på toppen en stunds njutning av panoramavy över berg, dal och hav. Denna öns natur är så omväxlande och skiftar med väder och årstid. Det är aldrig likadant men alltid vackert! På väg ner ett unikt ögonblick: rovfåglar samlas, jag slutar räkna vid 20 st. En herde har också fått syn på dom, kanske han är orolig för sina killingar. Rovfåglarna seglar runt, nästan som om de vill visa upp sig. Lite skrytsamt och retfullt. Det ser så lekande lätt ut, fascinerande hur skickliga de är. Ingen av dom rör vingarna mer än längst ut för att korrigera och svänga.

Huv’et fullt av intryck samtidigt som det är alldeles tomt, en härligt trött och avslappnad kropp och en mycket nöjd människa. Det är dags att vända hemåt och som på beställning dyker Ierapetra och Libyska havet upp. 6Nu väntar avslutningen: dusch, en stunds soffhäng för att räta ut kroppen och vila lite. Se’n god middag!

Välkommen att följa med på vandring på vackra Kreta!

Mer information om vandringarna, utrustning, Ierapetra, anmälan mm, klicka här!

Nyfiken på fler vandringsbeskrivningar, klicka här!

Vill du se fler foto från vandringar så välkommen att besöka min flickr-sida, klicka här!

Fler foto från Kreta, klicka här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *