Drömmar och verklighet – går det ihop?

I förra veckan pratade jag med en vän som lever, arbetar och njuter sin dröm. Det gjorde att jag funderade över drömmar. Eller önskningar. Eller visioner. Eller vad du vill kalla det.
Jag tittade på min egen resa i min dröm och hur viktigt jag tror att det är för alla att ha drömmar. Hur de kan ha flera och olika syften som t ex ge tröst när vi behöver vila en stund eller sporra oss vidare.

”Drömma” kan ibland få en liten nedvärderande klang, men strunt i det. Vi behöver drömmar, vi måste få drömma. Tro på dig och dina drömmar!

Varför drömmar?

Drömmar är en mix av många saker, bl a fakta och känsla. Man kan nog säga att huvud och hjärta samarbetar i att lyfta tanken högre än där vi för tillfället befinner oss. De driver oss framåt, ger mening, lust och energi. De får oss att göra saker som vi kanske inte skulle våga annars, de får oss att bryta ny mark. De hjälper oss att utvecklas, berikar oss och våra liv.

_marinaharliga_blogspot_com

Vi kan mer än vi tror! Vem vet hur långt du kan nå?

Jag tror att drömmar definierar oss. Vi blandar vår bakgrund, nuet och våra önskningar till en dröm. I den kan vi hitta flera bitar av oss själva, det är det som gör den unik och personlig. Utan drömmar tror jag att vi är fattiga, en viktig del av det som är ”jag” fattas.

Jag är övertygad om att alla människor har minst en dröm. Vad är din dröm?

Hur hålla fast vid en dröm?

Det beror väl på hur viktig den är för dig, eller hur? Det kan också vara så att den dröm du hade som 25-åring inte är aktuell när du är 55 år. Drömmar förändras över tid, men bli inte ledsen över det. Det är bara ett tecken på att du lever! Under din resa genom livet har erfarenheter, kunskap, händelser mm förändrat dig. Det vore förfärligt om inte allt som hänt dig lämnat avtryck, påverkat dig. För det är väl det som är livet – förändring och utveckling.

Din yttre livssituation är antagligen inte heller densamma som tidigare. Drömmar kan blekna eller infrias eller realiseras. De ersätts med nya som fortsätter bära och inspirera dig genom livet.

Min dröm om ett nytt, bra jobb ersattes av en annan dröm som egentligen låg där bakom och lurade. Den tvingades fram och tog form pga omständigheterna. Eller kanske för att tiden var den rätta, vem vet!

Drömmar måste vara så storslagna och originella!

Inte alls. Din dröm är din dröm. Andras drömmar kan ge inspiration och vi kan få en knuff när någon annan förverkligar sin dröm. Din dröm är förankrad i dig. Oavsett om drömmen är att resa jorden runt, göra karriär inom ditt yrke, köpa och inreda drömhuset, leva annorlunda. Ingen kan säga att din dröm är rätt eller fel. Det viktiga är att du är sann och ärlig mot dig själv. Verkligen skalar bort yttre åsikter, alla ”måsten”, vad som ”passar sig” osv och känner efter vad DU vill. Att din dröm är din dröm, förankrad i dig.

_blogg_1177_se

Fyll den – den är din!

Måste drömmar förverkligas?

Givetvis inte. Alla drömmar kan inte förverkligas. Jag lever en av mina drömmar just nu, men det finns fler drömmar. Några vill jag helt enkelt ha kvar, som en god karamell. Andra går inte att förverkliga av olika skäl. Det är viktigt att du skiljer på vad som ”inte går” och ursäkter. De senare är väldigt bekväma, men tänk på att det i så fall är du som stoppar eller begränsar dig.

Det pratas idag mycket om att om du vill något tillräckligt mycket och har den rätta viljan kan det också förverkligas. Det finns inga hinder eller begränsningar. Du ska inte drömma utan handla. Men jag säger att om du inte vill så är det helt ok, det är du som bestämmer. Och bara du.

Dröm blir verklighet

Drömmar måste inte vara ouppnåliga. Om de bryts ner i delar blir det tydligt vad som behöver göras för att de ska bli verklighet. Det kan krävas mycket arbete och flera försakelser. Bara du kan väga och bedömma vad drömmen är värd, hur vågskålarna slår.

Det kan verka skrämmande eller ge osäkerhet och tvivel att det kanske inte blir som i drömmen. Det kan bli annorlunda, men det betyder inte nödvändigtvis sämre. Det kan till och med bli bättre!

Hur gör jag?

Bry dig inte om vad andra tycker. Minns att det är din dröm, bara du vet hur viktig den är för dig. När du realiserar en dröm skakar det om alla andra, det blir lite oro. Kanske den där skakningen kan ha det goda med sig att de också börjar fundera och tar tag i sina drömmar, men det är upp till dom.

Ta hjälp med olika steg, få tips och råd, bolla idéer. Det är ett stort projekt, du måste inte och kan inte göra allt själv. Även om du tar hjälp från någon annan så är det du som äger din dröm. Hela vägen.

När jag ser tillbaka på min egen resa från arbetslöshet i Sverige till egenföretagare på Kreta utkristalliserar sig en faktor: tid. Att ge sig själv tid att reflektera, fundera, bearbeta, utvärdera, fatta beslut, reflektera, fundera…..Ordet ”process” passar väldigt bra.

_www_minkroppochjag_se

Den här satt på min vägg när min resa började och den fick följa med.

En annan viktig sak är att kunna svälja hårt. Du kommer att vara rädd och osäker. Ta de första stegen, svälj hårt och inse att du är modig! Där finns också energin och kraften att fortsätta, att gå vidare. Och när du kommit en bit upptäcker du att du nästan surfar fram!

Håll drömmen levande! Förlora den inte ur sikte och tvivla inte! Tro på dig och din dröm!

Till sist

Sluta aldrig drömma!

Och drömmar kan bli verklighet.

Låt dig inspireras eller bara njuta en stund av R. Kellys vackra video och sång ”I believe I can fly” där han bl a sjunger:

If I just believe it, there’s nothing to it.
There are miracles in life I must achieve.
Hey, cuz I believe in me.
(https://youtu.be/GIQn8pab8Vc)

 

PS. Nyfiken på min vän som jag nämnde i början av detta inlägget? Läs om honom här!
Bilder hämtade från:
1. marinaharliga.blogspot.com
2. blogg.1177.se
3. www.minkroppochjag.se

2 reaktion på “Drömmar och verklighet – går det ihop?

  1. Tack för de visa orden jag nu fått ta del av. Det är så lätt att glömma bort att drömmar har en funktion och att vi där också kan hämta kraft till förändring. Nu sitter dina ord även på min vägg. Jag står i startgroparna för att realisera en av mina drömmar. ?

  2. Så roligt att orden hittade till dig också! Läs dom ofta, det gjorde jag. Framför allt när balansen mellan förstånd och hjärta blev ojämn.
    Låter spännande att du ska realisera en dröm! Ta fatt i modet, stanna inte i startgroparna för länge… ;-) Stort lycka till!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *