Bort med stress och färdiga lösningar – bygg nytt och eget!

Sommaren är här med mycket samvaro, utomhusliv och semester. Om du inte planerat in aktiviteter i varje lucka i almanackan kan sommaren bjuda på tid att reflektera som kan leda fram till förändringar och t o m nystart. Och icke minst erbjuder sommaren tid för återhämtning som är nog så viktigt för välbefinnande!

Stress – vad kan du göra?

blog_timez5_com Stress och stressrelaterade symptom och sjukdomar verkar vara ett av våra stora hälsoproblem. Ofta pekas det på arbetsmiljö och arbetsplatsens organisation. ”Någon” måste göra ”något” så stressen minskar och allra helst försvinner. Även om det givetvis finns arbetsplatser som lämnar mycket övrigt att önska och att vi odiskutabelt spenderar en stor del av vår tid på arbetet ser jag två huvudfrågor: kan stress helt försvinna och var blir helhetssynen av?

Det som stressar dig stressar inte mig. Stress är till stor del individuell och det gör att den ibland är svår att ringa in. Det pratas en del om positiv stress, dvs när vi står inför en svår uppgift och hjärtrytmen ökar, sinnena skärps, adrenalin rinner till, musklerna fylls med blod. Jag tror att det sitter djupt i däggdjuret hos oss och att det är en bra reaktion. Vi är beredda att handla!, vi har fortfarande kontroll! Den här kraften ska vi nog vara rädda om och inte dra in i diskussioner om negativ eller skadlig stress. Var gränsen går? Ja, den är tyvärr både hårfin och individuell.

Helhetssynen jag efterlyser är att du och jag ser över vår tillvaro, Mycket av den stress vi upplever kommer kanske inte från arbetet utan från ett schema fullt med aktiviteter av olika slag, ”måsten”, vardagssysslor osv. Prioritera och stryka. Vad känns mer som en bealstning än en glädje? Finns tomma luckor för återhämtning och oförutsedda händelser? Vad lägger du mest tid på? Var ger dig mest tillbaka? Varför kan du inte släppa vissa saker?

Utbudet av aktiviteter och ”måsten” är nästan omänskligt kalenderkungen_sestort. Det är yoga, mindfulness, dieter, hälsoråd, träningsformer, sporter, trender, filmer och teater och konserter som inte får missas……listan kan göras tröstlöst oändlig. Du varken kan eller måste hänga med i allt.  Bli inte stressad utan sortera. Fråga dig varför du gör olika saker – för att du vill eller för att ”man ska”?

 

Du kan inte kontrollera din tillvaro fullt ut, det är mycket omkring oss som påverkar och ibland styr. Men du kan göra din del och den är inte så liten. Minska stressen genom att se över ditt liv för att leva det liv du vill leva. Allt kommer inte med en gång och allt kan inte ändras direkt, men om du inte tar kontroll över det du kan – vem har då den kontrollen?

Auktoriteter och koncept

Myndigheter, ”storebror” o likn ska inte säga vad jag ska göra och inte ska göra eller hur jag ska leva. Känns det igen? Vi vill inte bli styrda av någon annan, vi vill själva bestämma. Så vänder vi oss till andra auktoriteter som förespråkare, konsulter, coacher, självutnämnda experter och andra ”gurus”. effektivnu_seDe erbjuder färdiga koncept som får dig att bli medveten, bejaka andlighet, leva rätt, få en sund livsstil, bli lycklig, framgångsrik, få själslig frihet, högre livskvalité, vara positiv. Bara du följer deras koncept når du vad som utlovats och skulle du inte uppnå det så har du gjort något fel på vägen. Felet ligger aldrig hos avsändaren eller i konceptet. Det finns många underligheter i den här ”lyckliga livet”-sektorn, men det kanske mest märkliga är att nu följer du en annan auktoritet, du som själv ville bestämma och forma ditt liv. Hur gick det till?

Jag tror att de lyckas därför att de kan få oss missnöjda med det vi har och locka med lösningen. Den där heltäckande, och ibland väldigt förenklade, lösningen som vi någonstans inne i vårt hjärnkontor mycket väl vet inte finns. Vi får höra att ett vanligt liv med jobb och hus och bil är inget ”bra” liv, det är inget ”sant” liv. Det beskrivs ofta som att springa runt i ett tröstlöst hjul eller förkastligt eftersom det är materiellt. Så har en ny stress skapats – hur ska du leva för att det ska vara rätt och riktigt och rikt och utvecklande och givande och berikande…..pust!

imagesStopp ett tag! Det är inte dåligt eller fel att leva ett vanligt liv eller att följa ett annat koncept. Det som blir problematiskt för dig är om du inte lyssnar inåt – vad vill du? Vad känner du? Vilka är dina mål och önskningar? Ta del av olika tankar, inspireras av andra, plocka det som passar dig ur koncepten, ta hjälp att reda ut funderingar om du fastnar, sätt ihop din egen livsmodell. Det är ju ändå du som ska leva med och i den.

Kanske du har ett jobb som du trivs jättebra med – vill du vara kvar där ett tag till? Du äger kanske en sommarstuga som ger dig en bra fritid, du kopplar av och mår gott – materiella saker har och kan ge många andra värden. Likadant med alla bitar i din tillvaro. Behåll de som är bra, som stämmer för dig. Ta tag i de andra, sträva efter att få helheten att fungera för dig. Ha inte dåligt samvete eller må dåligt för att du trivs med det liv du lever utan vänd på det, var glad och tacksam istället.

Min poäng är att det finns ingen som utifrån kan ge dig eller lära dig ”rätt” liv eller ”sant” liv.
Det du värdesätter eller uppskattar rycker någon annan på axlarna åt. Det börjar med dig själv, där inne i tanke och hjärta, hänger samman med drömmar och mål. En del måste du korrigera i förhållande till din omgivning så att din tillvaro fungerar.

Jag vände upp och ner på min tillvaro dörrför ett par år sedan. Det passade mig där och då, var i linje med mina mål och drömmar i livet. Det är ingen universallösning som passar alla, men det betyder inte heller att antingen förändrar man allt eller så låter man bli. Jag har gjort andra, mindre förändringar tidigare i livet, ibland av egen vilja, ibland av nöden tvungen. En del förändringar var inte synliga för omgivningen, men var avgörande för mig. Att leva är så många olika saker, bl a att vila i hängmattan, men också att då och då stanna upp och utvärdera tillvaron utifrån vad som hänt, var man står och vart man är på väg.

Till sist

Bygg ditt eget liv, forma din egen tillvaro! Du är din egen arkitekt från ritbordet till färdig konstruktion. Och om konstruktionen ska hålla måste den anpassas, underhållas och repareras. Lägg in lugn och glädje istället för stress och hets. Njut av och i ditt liv!

Jag önskar dig en skön sommar!

tommiecau_com

Bilder
1 blog.timez5.com
2 kalenderkungen.se
3 effektivnu.se
4 pinterest.com
5 eget foto
6 tommiecau.com

2 reaktion på “Bort med stress och färdiga lösningar – bygg nytt och eget!

  1. Pingback: Sista onsdagen i juni | ia mitt i livet

  2. Pingback: Planera - trist och fyrkantigt!? En nödvändighet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *