Balans mellan hjärna och känsla – visst är det möjligt!

Det behövs mer gråskala, allt är inte svart eller vitt. images (7)Vi måste inte vara optimister eller pessimister, positiva eller negativa. Vi kan vara både och. För egen del är jag en drömmande realist. Eller ibland en realistisk drömmare. Och det har fungerat alldeles utmärkt så här långt. Om man studerar andra människor upptäcker man att det är få som är svarta eller vita, även om en del verkar jobba ganska hårt på att undertrycka vissa av sina sidor.

Positivt – negativt

Tänk positivt! Du kan om du vill! Sikta mot stjärnorna! Lev i nuet! Älska dig själv! Känn efter vad som är rätt för dig, lyssna inte på andra! Välj bort negativa människor! Tänk som en vinnare!

Känns det igen? Det bekväma, snabba sättet att nå sina drömmar, att bli lycklig. Tankens kraft är stor, men än så länge kan den inte flytta berg. Välbefinnande är viktigt, men tar det oss speciellt långt? Finns det någon ”quick fix” eller är det ett önsketänkande som bara skapat en bransch med en orimligt positiv ”yrkeskår”?

Vad händer när det inte fungerar? Då är ansvaret helt och hållet ditt för du hade inte rätt inställning eller ville inte tillräckligt mycket. Du misslyckades. Kanske t o m halkade över i gruppen ”negativa människor”, de som ska väljas bort. Nu mår du plötsligen inte så bra.

Lika lite som det finns ”positiva” människor finns det ”negativa” människor. Ibland sätts likhetstecken mellan ”negativa” människor och uttrycket ”energitjuv”. Vem bedömer? Vem orkar konstant vara det ena eller det andra? Det är väl tvärtom så att vi pendlar mellan de två. Ibland är du jobbig och ibland är jag jobbig. Ibland ger du mig kraft och glädje, ibland är det jag som ger till dig.

Koppla ihop och se dig omkring!

Balans-i-livet_760xJag tror att det handlar om en balans mellan vilja och känslor kontra tänkande och handling. Koppla ihop människan till en helhet igen helt enkelt. Om vi vill komma någonstans, om vi vill utvecklas så gäller det att arbeta och samarbeta – inte sitta på en stol och ”vilja” med ”rätt inställning”.

Inse att du inte lever i en egen bubbla. Livet är komplext, omgivningen påverkar, du kan aldrig ha full kontroll på ditt liv. Långvarig lycka eller lycka som varaktigt tillstånd är en chimär, en tankeprodukt.

Vi måste lämna självupptagenhet, se oss omkring och inse att vi är en del av en fantastisk storhet som kallas samhälle. Eller omgivning. Den kan vi bara kontrollera och styra till viss del, något vi måste acceptera. Där finns andra människor som vi kan samarbeta med, utbyta erfarenheter, stötta, gråta och glädjas tillsammans med. Det är stort, mycket stort. Tillsammans är vi så starka.

Ska vi inte ha några drömmar?

Givetvis ska vi ha drömmar, men vi behöver koppla på våra rationella, fantastiska hjärnor igen. Sikta högt i tanken om du vill, men sätt mål som du kan uppnå. Försök nå IMG_1592dina drömmar med hjälp av handling istället för att försöka ändra den du är. Du duger gott och blir bara bättre. Ersätt alltför höga förhoppningar med realistiska förväntningar. Om du redan från början är medveten om att resultatet kan bli annat än du önskar så blir inte besvikelsen så stor. Misslyckandet är inte totalt och nedbrytande för du försökte, du gjorde ditt bästa, du kämpade.

Allt är inte möjligt, allt är inte ens önskvärt. Det blir inte ofta som man ”tänkt sig” och ”det ordnar sig” inte. Om man istället tar tag i saker och ting och kopplar in hjärnan så ökar drastiskt sannolikheten för att nå dit man vill. Det du gjort och lärt dig under vägen dit kan ingen ta ifrån dig, du har utvecklats! Kanske du landade någon annanstans än ditt ursprungliga mål, kanske det t o m blev bättre!?

Gör en handlingsplan!

Handlingsplanen kan sammanfattas med att ta tillvara det som varit, njut i nuet, planera för framtiden. Din handlingsplan bör se ut så här:

  • Titta på din dröm! Hur viktig är den? Varför är den viktig och varför är det viktigt att den realiseras? Vill du uppnå den? Går den att uppnå eller kan du uppnå delar av den?

 

Haninge Gymnasieskolor

  • Bryt ner eller dela upp drömmen i konkreta mål och delmål. Konkreta mål och delmål har du möjlighet att nå och kan då värdera vad du åstadkommit. Du har skaffat ny kunskap och nya erfarenheter! Du har växt, utvecklats, kommit vidare.

 

  • Ta reda på vad som krävs och blicka bakåt. Varför inte använda det som andra människor redan gjort? Varför inte använda dina egna kunskaper och erfarenheter, din kompetens? Nedvärdera inte dig själv – du kan mer än du tror!

 

  • Det du saknar – hur kan du skaffa det? Information, kurser, ta hjälp av andra?

 

  • Planera genom att göra ett tidsschema eller mind map eller vad som passar dig. Fundera över vad som kan gå fel och skissa på lösningar och alternativ. Att vara förberedd är ofta nyckeln till att lyckas hantera en situation på ett bra sätt.

 

  • Ha realistiska förväntningar.

 

  • Kavla upp ärmarna, spotta i händerna och börja arbeta!

Om något hakar upp sig och inte fungerar – gå tillbaka till skissade lösningar och titta på alternativen. Kan någon av dom användas? Eller hände något du inte rår över eller kan påverka? Kan du komma runt det, göra på något annat sätt?

Till sist

Problematisera inte livet, överanalysera inte dig själv. Använd det du har med dig, ta hjälp av andra och dela med dig förbehållslöst. Inse att du inte kan påverka eller kontrollera allt. Det betyder inte att det är ditt fel om det går snett.

Omfamna livet och lev det! Du kommer att bli glad, besviken, ledsen, lycklig, nedstämd, extatisk….och allt där emellan. Inte nöjer du dig väl med att bara vara ”positiv” eller ”negativ”!?

 

Litteraturtips:
Barbara Ehrenreich: ”Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande.”
Jan Bylund och Mattias Lundberg: ”Den lyckliga pessimisten.”

Foto uppifrån:
http://www.sfoto.se/teknik/datorer-skarmar-och-skrivare/eizo-cs-240
http://www.konftel.com/default.aspx?id=4052&Lang=se&StartId=1193
eget foto
Foto: Fredrik Hjerling, http://83.241.146.45/fredrikabremerskolan/coachingcenter/

3 reaktion på “Balans mellan hjärna och känsla – visst är det möjligt!

  1. Pingback: Högt upp i det blå – igen! | ia mitt i livet

  2. Pingback: Tacksamhet - något vackert som ofta glöms bort!

  3. Pingback: Olika stärker och berikar varandra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *